REVIEW

Magnolia

Dr. Longbeard & Marja | 15 maart 2001

8,2 op een schaal van 9. Een bijzonder mosaic cum zoekplaatje

Een heel bijzondere ervaring. De film is een drie uur durend relaas van wat er in de San Fernando vallei allemaal gebeurt op 1 dag met verschillende personen die toch allemaal een band hebben.

Regisseur Paul Thomas Anderson, onder andere van ‘Boogie Nights’, heeft een knap stuk werk afgeleverd dat van begin tot eind boeit. De levens, of in ieder geval een dag uit die levens, van de hoofdpersonen wordt met liefde in beeld gebracht ondanks de hier en daar duistere kanten. De cast bestaat voor het merendeel uit acteurs en actrices die ook in Boogie Nights speelden en uit die keuze spreekt ook weer een ‘liefde’ voor hen van Anderson.

De film begint met een introductie die duidelijk maakt dat de meest vreemde zaken waar kunnen zijn. Zoals de duiker die gevonden wordt in de top van een boom. Hij is daar terecht gekomen doordat een blusvliegtuig hem uit een meer schepte onder het opscheppen van bluswater. Het blijkt dat de duiker in een casino werkt en dat de piloot van het blusvliegtuig minder gelukkig was aan zijn tafel.

Een meesterlijke rol is weggelegd voor Tom Cruise als de held voor mannen die maar niet ‘aan de vrouw’ komen Frank Mackey. Zijn seminar ‘Seduce and Destroy’ is prachtig om naar te kijken, maar zet wel aan het denken.

De negen hoofdpersonen die gevolgd worden, eindigen deze bijzondere dag allemaal kompleet anders dan ze waarschijnlijk gedacht hebben. De rode draad is de band tussen ouders en kinderen. Deze band is ondanks de boosheid, schuldgevoelens, angst en woede toch zo sterk dat er vergeving mogelijk is. Zo lijkt het bijna bijbels, maar het is Het Leven.

Na het zien van de climax van de film is het ondanks de lengte van 3 uur aan te raden de film nogmaals te zien. Dan vallen de aanwijzingen pas op die tot de climax leiden (8:2). De titel van de film is een verwijzing naar Magnolia Blvd een laan in Los Angeles in de buurt van waar alles zich afspeelt. Meer bloemen zijn te vinden aan de muren van alle kamers waar zich iets afspeelt.

De soundtrack is prachtig en biedt heel veel ruimte aan de fraaie stem en teksten van Aimee Mann. Zij is dezelfde die ook op de soundtrack van ‘Jerry Maguire’ (Tom Cruise weer) ‘Wise Up’ zingt wat nu in ‘Magnolia’ op een heel bijzondere manier wordt gebruikt. Het hoesje van Aimee Mann’s CD krijgt ook nog een bijzondere plaats in de film als substituut voor een coke-spiegeltje.

Magnolia is een dikke aanrader en de 3 uur zitten meer dan waard. Home Cinema is dan ideaal omdat je zelf sanitaire/culinaire pauzes kunt inlassen, hoewel de neiging bestaat die maar even te ‘skippen’. De grote hoeveelheid dubbele bodems, toespelingen, tekstuele en visuele verwijzingen maken de film te boeiend om te onderbreken.

Extras: complete 2de DVD met Frank Mackey seminar en reclame spot, de teaser en trailer en de complete muziek video van Aimee Mann’s ‘Save Me’ (of the ranks of the freaks who suspect they could never love anyone). Verder uitgebreide ‘making of’.

Enkele muziek- en filmfragmenten:
One (realaudio)
Save Me (realaudio)
savemeref.mov (quicktime)

Regie: Paul Thomas Anderson
New Line Home Entertainment 08-2000
Formaat 2.40:1
Duur: 188 minuten (!)
Cast o.a : Jason Hobard, Julienne Moore, Philip Seymour Hoffman, Philip Baker Hall, William H. Macy, Melora Walters en Tom Cruise. Cameo van oa Paul Thomas Anderson


EDITORS' CHOICE