REVIEW

Haydn: de Pianosonates Vol.1

Sander Mijnster | 26 februari 2001

 Over het algemeen is het niet mijn gewoonte mijn cd´s te kopen bij de drogisterij, maar dit is een uitgave die ik toch echt niet kon laten lopen. Een doosje met 5 cd´s voor Fl.14, 95! Onbegrijpelijk!

De stoute schoenen maar eens aangetrokken, en jawel tussen de pleisters en tandenborstels lag daar warempel het begeerde doosje. Nu moet ik zeggen dat de drempel voor mij nogal hoog ligt om zo´n laagdrempelige drogist binnen te stappen, maar goed je moet zo nu en dan iets over hebben voor de cd-verslaving. Blijkbaar waren meer heren (de vrouwen en kinderen hadden blijkbaar andere, voor mij onbegrijpelijke, zaken te kopen) op dit idee gekomen: in de lange rij voor de kassa zag ik nog meer cd-verzamelaars met herkenbare gene, en licht vertrokken gezicht de beurt afwachten om het koopje te mogen afrekenen. Met het zweet in de schoenen verliet ik met het vijf cd doosje met Haydn sonates de kruidenier, onderwijl nog wat steelse blikken om mij heen werpend of ik niet per ongeluk gezien was door een bekende. Het was niet het geval (denk ik), de opluchting was groot. Dit eens maar nooit weer nam ik me voor, hoewel de tweede keer lichter zal vallen denk ik. Alles went.

Het doosje mag er dan een beetje goedkoop uitzien, de uitvoeringen zijn dat beslist niet. De uitvoerenden zijn ieder op zich specialisten op de fortepiano. Stanley Hoogland was één van de eersten die zich toelegde op het bespelen van de fortepiano. Bart van Oort studeerde onder andere bij Malcolm Bilson en is regelmatig te horen op het festival oude muziek of bij concerten georganiseerd door het netwerk oude muziek. Ursula Dütschler is geen onverdienstelijke klavecinste en geen onbekende in de wereld van de oude muziek. De beide Japanse dames zijn wat onbekender, maar spelen werkelijk voortreffelijk.
De gebruikte instrumenten behoren tot de mooiste in hun soort. Over het algemeen kopieen naar de beroemde instrumenten van Walter, in het bezit van Bart van Oort en Stanley Hoogland.
De toelichtingen bij de cd´s zijn in het Nederlands. Bart van Oort en Stanley Hoogland zelf schreven goed leesbare en onderhoudende stukjes bij de werken.

De opnames werden vorig jaar gemaakt in de Maria Minor in Utrecht door Peter Arts. Niets op aan te merken, misschien iets te dik, het instrument klinkt misschien iets te groot (een fortepiano heeft niet al te veel volume), maar dat horen we bij de grote merken ook nogal eens. De kenmerkende Walter klank komt werkelijk uitstekend uit mijn B&W´s. Naast de heerlijke Brendel of Richter (op piano) opnames gewoon een erg leuke en verantwoorde aanvulling. Ik ben er erg mee in m´n sas. Gewoon kopen dus dit spotkoopje, maar dan wel snel, want op is op bij de kruidenier! Ondertussen wacht ik met enig ongeduld op volume 2 en zal dan zeker weer de martelgang naar de drogist maken. De vermomming ligt al klaar!

Stanley Hoogland, Bart van Oort, Riko Fukuda,
Yoshiko Kojima, Ursula Dütschler fortepiano
Kruidvat (Briljant classics) 5 cd box


EDITORS' CHOICE