REVIEW

John Scofield


Dr. Longbeard & Marja | 26 februari 2001

Works For Me

Dream Band

Wat is het heerlijk als je je eigen droom band kan en mag samenstellen. Dit keer heeft meestergitarist John Scofield dat gedaan rondom de door hem zeer gewaardeerde drummer Billy Higgins. Scofield voegde naast Higgins bassist Christian McBride, altsaxofonist Kenny Garrett en pianist Brad Mehldau toe. Een breed scala aan jonge en oudere – varierend van 28 tot 64 jaar -grootheden dus.

Na een korte repetitie om de nummers door te lopen is de band de studio ingegaan om op te nemen. Het resultaat is een echte(!) jazz opname in een post bop stijl. Rustige stukken als ‘Mrs Scofield’s Waltz’ worden afgewisseld met swingende als ‘Do I Crazy?’. Scofield’s wortels in de jazz laten bijvoorbeeld ‘Not You Again’ zijn basis vinden in het accoordenschema van de standard ‘ There Will Never Be Another You’. Heel bues-achtig is het mooie ‘Heel To Toe’ en contrasteert met het wat hoekige ‘Hive’. ‘Loose Cannon’ laat zoals de titel al doet vermoeden ‘kanon’ Kenny Garrett een glansrol spelen in een sterk afwisselend en swingend stuk dat van afstand al te herkennen is als een Scofield compositie; heerlijk.

De hele CD is een muzikaal feest en laat de veelzijdigheid van John Scofield’s talent weer eens van de meer klassiek kant zien.

EDITORS' CHOICE