REVIEW

Any given sunday

Jordy de Jong | 12 december 2000

Any Given Sunday is een film van Oliver Stone, bekend van grote successen als Platoon, JFK en Natural Born Killers. Samen met de cast vol grote namen zorgt dit er voor dat er met hoge verwachtingen naar deze film werd uitgekeken. Any Given Sunday is, in het kort gezegd, een film over American Football. Over de gebeurtenissen op het veld, maar vooral over wat er zich achter de schermen van een groot Football-team afspeelt.

Wanneer Cap Rooney, de legendarische quarterback van de (fictieve) Miami Sharks, ernstig geblesseerd raakt, wordt de jonge en onbekende Willie Beaman opgeroepen om hem te vervangen. Na jaren vol pech en voornamelijk op de bank zitten, grijpt Beaman eindelijk z`n kans en imponeert het publiek met z`n spel. Het goede spel van Beaman zorgt ervoor dat coach Tony D`Amote (gespeeld door Pacino) voor een probleem komt te staan wanneer Rooney weer klaar is om te spelen. Ondertussen neemt de kritiek op de coach toe vanwege de tegenvallende resultaten, en wordt hij op de huid gezeten door de jonge eigenaresse van het team, Christina Pagniacci (Diaz).

Ik moet zeggen dat Any Given Sunday mij enorm tegenviel. De film is een aaneenschakeling van scenes met veel te drukke beelden en snelle muziek, waardoor het af en toe allemaal maar moeilijk te volgen is. Dit staat in schril contrast met de rest van de film, die eigenlijk vrij saai is. Er zitten zeker wel enkele interessante verhaallijnen in de film, maar deze worden erg traag uitgewerkt. Er wordt wel uitstekend geacteerd, vooral door Pacino, maar het matige verhaal en de irritante regie doen de film wat mij betreft een beetje de das om.

Over de DVD zelf ben ik aanzienlijk beter te spreken. Op het beeld is werkelijk niets aan te merken, het is haarscherp en in de originele 2.35:1 ratio. Ook het geluid (Dolby Digital 5.1, Engels en Frans) is uitstekend. De film komt op 2 DVD`s (wat blijkbaar in is de laatste tijd). Op de eerste disc zijn enkele audiotracks met commentaar te vinden, een track met alleen de filmmuziek en een trailer. Op de tweede disc barst het extraatjes-geweld pas echt los: beelden van de audities, een making of, videoclips, deleted scenes en bloopers zijn slechts enkele van de vele extra`s.

Samenvattend vind ik ik de film niet echt een aanrader. Mocht je een fan zijn van films over sport en alles wat daar bij komt kijken, kun je overwegen deze film aan te schaffen. Zo niet, is een keertje huren waarschijnlijk meer dan genoeg. Maar mocht je twijfelen, dan zou de uitstekende DVD je over de streep kunnen trekken.

Any Given Sunday
Regie: Oliver Stone
Cast: Al Pacino, Cameron Diaz, Dennis Quaid en James Woods
Warner Brothers, 150 minuten


EDITORS' CHOICE