REVIEW

The next best thing

Dr. Longbeard & Marja | 06 december 2000

Niet gekeken is niets gemist

The next best thing waarin Rupert Everett en Madonna hartsvrienden Robert en Abbie spelen is geen film die je halverwege afzet, het is aangenaam nietszeggend tijdverdrijf, maar als je deze film mist is het ook geen drama.
De film is in Amerika PG13 toebedeeld hetgeen zoveel wil zeggen als er worden ‘volwassen’ thema’s in behandeld (lees homofilie) er komt sex en naaktheid in voor en sterke taal allemaal nog steeds controversiele onderwerpen in het preutse Amerika.

Abbie (Madonna ) en Robert (Rupert Everett) lijken op het oog het perfekte stel ware het niet dat Robert homofiel is. Na de begrafenis van een aan aids overleden gezamenlijke vriend zetten ze het op een drinken en belanden uiteindelijk in bed.
Gevolg: een zwangerschap. Samen voeden zij Sam (een debuutrol van Malcom Stumpf) op en alles is koek en ei totdat Abbie Ben (Benjamin Bratt) ontmoet en het er op lijkt dat ze met hem en Sam van Los Angeles naar New York verhuist. Dit maakt Robert erg jaloers en alle communicatiestoornissen en verslechtering van de “perfekte” vriendschap zorgen uiteindelijk, zoals gebruikelijk in Amerika, voor een rechtzaak over de voogdij. Voor diegenen die de film toch willen zien zal ik het verloop van de rechtzaak en zijn onverwachte wending niet verklappen maar alles heeft een uiteindelijk happy end tot gevolg.

Rupert Everett (Shakespeare in love en My best friends wedding ) is een leuke acteur om naar te kijken en hier en daar zeker komisch maar deze film die hij perse samen met Madonna wilde maken zal zeker niet tot een van z’n glansrollen kunnen worden gerekend. Madonna is gewoon Madonna. Het enige wat wel goed naar voren komt is het nog steeds aanwezige vooroordeel en de schijnheiligheid ten opzichte van homofilie in Amerika hetgeen in een aantal toch wel grappige scenes naar voren komt.

De extra features op deze DVD beperken zich tot een interview met cast en crew, een trailer en de videoclip van Madonna waar ze de titelsong American Pie (oorspronkelijk van Don Mclean) vertolkt. Een beetje magertjes dus de special features.

2000 Paramount Pictures, 17 minuten
Producers: Marcus Viscidi en Richard S Wright
Regie: John Schlesinger
Cast: Rupert Everett, Madonna, Benjamin Bratt, Malcolm Stumpf, Lynn Redgrave
Formaat: widescreen, 5.1 surround


EDITORS' CHOICE