REVIEW

St. Germain

Dr. Longbeard & Marja | 05 december 2000

Tourist

Electro Jazz Dance

St. Germain is een van de artiesten namen die de fransman Ludovic Navarre zich aanmeet. Deze producer/DJ is een van de grondleggers van de typische franse electro house/dans muziek met de naam French Touch.Na een lange periode van stilte rondom St. Germain brengt hij dit jaar een nieuw album uit en wel op het Blue Note label. Deze CD, "Tourist", bevat negen stukken die allemaal van de hand van St. Germain zijn. Anders dan veel dance/house producers heeft St. Germain ervoor gekozen naast electronische klanken en samples ook te werken met zes levende muzikanten.

De CD opent met "Rose Rouge" dat begint met een percussie loop waarop verheen een sample van een live optreden van Marlena Shaw is gelegd. Trompetist Pascal Ohse speelt daar dan weer een solo over met gestopte trompet waardoor de sfeer wordt bepaald.
Nummer twee is veel meer dub, zeker de met de gitaar van gast Ernest Ranglin, bekent van onder andere Bob Marley`s Wailers.
Het hoogtepunt van de plaat is "So Flute" waar de fluit van Edouard Labor krachtig begint en naarmate het nummer vordert eerst een keyboard loop en later een zeer funky keyboard solo van Alexandre Destrez het nummer volmaakt. Houd je voet maar eens stil hier. Hammond achtige gospel klanken openen "Land of…" waarna op een stevig ritme beide saxofonisten de stemming meer naar de blues keren. De laatste anderhalve minuut introduceert met de percussie van Carneiro ineens een caraibisch tintje.
Zoals de titel al aangeeft borduurt "Latin Note" verder op zonnige themas. Een sprong naar de Missippi delta uit de sampledoos met John Lee Hooker`s "Harry`s Philosophy" krijgt in handen van St. Germain een heel intrigerend karakter. Dit nummer vraagt om herhaald te worden; gewoon leuke muziek. Track 7, "Pont des Arts" is een rustig kabbelend funky piano stuk dat misschien iets te lang is voor het mooi. De dwarsfluit komt weer voor de dag in "La Goute d`Or" net als de gestopte trompet. Het sluitstuk "What you Think About…" is een echt jaren 70 fusion nummer waar Herbie Hancock trots op zou zijn.

De hele CD is, zeker na een paar keer draaien, boeiend. Zowel jazz als dance liefhebbers kunnen hiermee overweg, want zowel als achtergrond muziek of als stevige feestmuziek voldoet St. Germain prima.


EDITORS' CHOICE