REVIEW

Charles Lloyd

Dr. Longbeard & Marja | 26 november 2000

The Water Is Wide

Hoezo droombezetting? Charles Lloyd op tenor sax, Brad Mehldau op pian, John Abercrombie gitaar, Larry Genadier op bas en Billy Higgins drums. Een mengeling van oude rotten en jonge helden.

Het eerste wat opvalt bij het beluisteren van deze CD is naast de uitstekende opnamekwaliteit, het respect dat de formatieleden voor elkaar hebben. Vaak hoor je in gelegenheidsbezettingen òf de voorman omringd door helpers òf helpers die van zich willen laten horen. Niet hier, bij een solo trekken de anderen zich bijna discreet trerug en ondersteunen enkel.

Charles Lloyd maakte carriere in de jaren `60 onder andere bij Chico Hamilton en Connonball Adderley voordat hij zijn eigen kwartet formeerde met onder andere Keith Jarrett en Jack DeJohnette. Na een periode van succes stopte Lloyd rond 1970 met de actieve muziek en werd meditatie leraar. Wijlen Michel Petruciani haalde Lloyd tien jaar later over zich weer op muziek te storten wat uiteindelijk slaagde.

De stijl van spelen van Charles Lloyd is eigenlijk niet veel veranderd sinds de zestiger jaren. Ingetogen en melodieus. De meditatieve jaren hebben dit misschien nog meer diepgang gegeven. In ieder geval is de CD "The Water Is Wide" een heerlijke plaat geworden met een rustgevend en fascinerend samenspel.

Ook al houden de bandleden nu en dan in om anderen te laten spelen, soms kunnen ze zich even laten gaan zoals Brad Mehldau in `Lotus Blossom` waar hij zijn specifiek stempel op zet. Bassist Grenadier uit Mehldau`s trio, vertaald in `Songs for You` het origineel van Cecil McBee op zijn manier.

Bij elkaar een fantastische CD die vraagt om veel gedraaid te worden en die bewijst dat de combinatie van oud(er) en jong muzikaal gezien heel bijzonder kan zijn.


EDITORS' CHOICE