NIEUWS

Meerkanaals VAD-workshop HVT op VAD Show


Redactie HiFi.nl | 27 september 2001

Strijd der digitale formaten

Tijdens de VAD Show 2001 (zie ook:VAD Show 2001) organiseert het tijdschrift HVT een ronduit unieke workshop. In ruimte 9 zal namelijk op de eerste twee dagen van de VAD (20 en 21 oktober) de vergelijking mogelijk zijn tussen meerkanaals DVD-Audio met meerkanaals SuperAudio CD (met dezelfde opname als bron). Het is voor het eerst in Europa dat een dergelijke demonstratie plaatsvindt, al was het alleen omdat het vergelijkingsmateriaal nog niet leverbaar is.


En alsof dat nog niet genoeg is, heeft ook Werner Dabringhaus van het Duitse klassieke label MDG toegezegd persoonlijk aanwezig te zijn om de eigen 2+2+2 DVD-Audio surround opstelling te demonstreren (zie HVT 7/8 2001).
HVT slaat dus twee unieke vliegen in een klap:
-Vergelijking multichannel 2+2+2 versus 5.1
-Vergelijking multichannel SuperAudio CD versus multichannel DVD-Audio.

2+2+2
Musikproduktion Dabringhaus und Grimm heeft een eigen suround-opstelling geïntroduceerd, waarbij twee luidsprekers boven het voorste stereopaar voor weergave van de derde dimensie zorgen. Het systeem is volledig compatibel met 5.1 en met stereo. U mist in de meer traditionele opstellingen de hoogte-component, maar heeft wel de hoge DVD-Audio resolutie. Werner Dabringhaus ziet 5.1 als een zinvolle uitbreiding op tweekanaals stereo, maar beschouwt zijn 2+2+2 systeem als een evolutionair vervolg op 5.1. De echte purist kan overigens met een 7.1-kanaals receiver, beide systemen standaard inrichten.

SuperAudio CD versus DVD-Audio
Eindelijk is het dan zover: een eerlijke vergelijking tussen DVD-Audio en SuperAudio CD. Dankzij Telarc. Dit label brengt de '1812 Ouverture' van Tchaikovsky namelijk niet alleen in het bekende CD-formaat, maar ook als stereo en meerkanaals SuperAudio CD en DVD-Audio disc. De CD en SuperAudio CD zijn reeds een tijdje te koop (onder andere bij HVT, zie HVT 9 2001), maar de DVD-Audio disc nog niet. HVT heeft er echter toch een paar uit Amerika gekregen om deze unieke vergelijkende workshop mogelijk te maken.

Drukte en ruimte
Omdat deze workshop in een kleine ruimte plaats vindt en er dus maar voor relatief weinig personen tegelijk plaats is, is men gedwongen met kaartjes te werken. Deze zijn verkrijgbaar bij de HVT-stand. Meerdere belangstellenden zullen door ruimte- en tijdgebrek teleurgesteld moeten worden. Om deze reden zal HVT later dit jaar en volgend jaar nog meer van dit soort workshops organiseren. Wanneer u dus niet snel genoeg bent, of om andere redenen de workshop moet missen, weet u zich dan met deze gedachte getroost. Tevens wacht u tegen betaling van ƒ5,- in de demoruimte een leuke verrassing.

Demonstratie
Voor de demonstratie worden 3 stereo SR1 versterkers van Unison Research gebruikt. Dit om te laten zien dat ook voor een betaalbaar bedrag, zonder surroundreceiver meerkanaals high-end mogelijk is. De gebruikte luidsprekers zijn van Opera (de SP1 en de SP2). De bekabeling is van Siltech. Als luidsprekerkabels worden de LS25 en als interlink de ST18G3 gebruikt.

EDITORS' CHOICE