NIEUWS

MP3.com schuldig!

Redactie HiFi.nl | 02 mei 2000
MP3.com is door een Amerikaanse federale rechter schuldig bevonden aan het schenden van copyrights van platenmaatschappijen. De zaak wordt gezien als één van de belangrijkste testen van de regels omtrent copyrights op internet.

De zaak werd aangespannen door de Recording Industry of America (RIAA) namens tien platenlabels. Er lopen verschillende rechtszaken van de muziekindustrie om het intellectuele eigendom te beschermen tegen wijdverspreide internet piraterij. MP3.com werd beschuldigd van het schenden van copyright wetten omdat de dienst klanten de mogelijkheid biedt om hun eigen cd's te houden in een 'digital store locker' en deze te beluisteren vanaf elke computer met internettoegang.

In een reactie op de veroordeling zei MP3.com die overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak, dat dit 'de eerste ronde' was. Juridische experts zeggen dat het moeilijk is de gevolgen van de uitspraak te voorspellen zonder meer details over de kwestie.

Jay Berman, voorzitter van de IFPI, een internationale handelsorganisatie die partner van de RIAA, zei in een reactie dat 'dit een belangrijke juridische precedent' is, maar voegde daaraan toe dat de strubbelingen rond muziekpiraterij nog niet opgelost zijn.

MP3.com betoogt dat zijn activiteiten legaal zijn omdat de klanten alleen hun eigen cd's kunnen beluisteren, of cd's die ze van deelnemende retailers kopen. Klanten moeten een legale cd in hun cd-rom drive doen om te bewijzen dat ze de eigenaar zijn. De Amerikaanse wet staat consumenten toe om kopieën van hun eigen cd's te maken zolang dit niet voor commerciële doeleinden is. Volgens MP3.com is zijn dienst alleen bestemd voor de cd eigenaar.

(Bron: Financial Times)

EDITORS' CHOICE