NIEUWSNagra

Nagra Jazz voorversterker

Nieuws van Nagra: na jaren een traditie te hebben gehad van apparaten die altijd beginnen met een combinatie van drie letters, is de nieuwste loot van deze om haar compacte en hoogwaardige audiocomponenten befaamde Zwitserse fabrikant, voorzien van een echte naam: Jazz.

Naast een hommage aan het legendarische Montreux Jazz Festival waar Nagra al vele jaren in participeert, is deze nieuwe voorversterker vooral een muziekmachine pur sang, zo schrijft importeur Symphony Audio. Net als de reeds bestaande Nagra PL-P en PL-L, is ook de Jazz weer een zeer hoogwaardige high-end buizenvoorversterker en een product wat net als zijn roemruchte voorgangers behoort tot de top.

Toch gaat deze Jazz nog een heel stuk verder en is het ontwerp naast het buizen basisuitgangspunt, volledig nieuw ontworpen. Het eindresultaat is een voorversterker met een ongekend goede precisie en stabiliteit en een ruisvloer die zo ver is verlaagd dat de accuvoeding zoals die bijvoorbeeld in de PL-P wordt gebruikt, niet langer meer nodig is.

Een visueel aspect wat bij het eerste aanzicht meteen bij iedere Nagra kenner zal opvallen, is dat de voorheen nog aan de linker- en rechterzijde aangebrachte aansluitingen nog stammende van de professionele Nagra producten, nu allemaal zijn verplaatst naar de achterzijde. Hierdoor kunnen niet alleen de kabels meer uit het zicht worden gehaald en is veel minder breedte in rack of meubel nodig, maar is ook het aansluiten een stuk gemakkelijker en vooral meer overzichtelijk.

Zoals het een moderne en gebruikersvriendelijke voorversterker betaamt, kan ook de Jazz naast zijn frontbedieningselementen, geheel op afstand worden bediend. Buiten de nauwkeurig regelende volumeregelaar geldt dit verder ook voor balans, stand-by modus, mute en de ingangsselectie. Naast de cosmetische en technische verbeterde opzet en ten opzichte van de PL-P een extra beschikbare ingang, zijn het vooral de praktische gebruiksmogelijkheden waarmee de Jazz zich in positieve zin weet te onderscheiden. Zo hoeft bijvoorbeeld de instelbare gevoeligheid voortaan niet meer aan de binnenzijde te worden ingesteld, maar kan er bij de Jazz gebruiksvriendelijk met een tuimelschakelaar aan de voorzijde uit twee standen (0 en +12 dB) worden gekozen.

Een andere meer subtiele maar zeker aangename aanpassing, is dat de verlichting uitgangsniveaumeter in plaats van enkel aan of uit, nu in verschillende kleine stapjes heel fijnzinnig kan worden gedimd. De verbeteringen resulteren in een voorversterker die zich niet alleen sneller en op een meer fijnzinnige wijze laat bedienen en aansluiten, maar vooral op een nog hoger niveau gehoormatig weet te presteren. Naast een vergroot dynamisch bereik en een nog natuurlijker aandoende tonale balans, is de weergave van de Jazz ook duidelijk meer expressief, hoger oplossend en van meer ambiance voorzien dan zijn illustere voorgangers. Kortom, zo besluit Symphony Audio: met de Jazz heeft Nagra zijn grenzen wederom weten te verleggen, en is een voorversterker gecreëerd die binnen zijn prijsklasse en ruim daarboven bijzonder hoge ogen zal gaan gooien. De Nagra Jazz gaat naar verwachting €12.000,- euro kosten en is vanaf volgende maand beschikbaar.

Symphony Audio Import


EDITORS' CHOICE