NIEUWSSony

OLED-samenwerking Sony en Panasonic?

Panasonic en Sony gaan mogelijk samenwerken in de ontwikkeling van televisies met OLED technologie. De twee grootste televisiefabrikanten van Japan hebben een achterstand opgelopen ten opzichte van LG en Samsung en willen door een samenwerking deze achterstand snel inhalen. De eerste producten moeten in 2015 van de band rollen.

Samsung en LG zijn al een stuk verder dan Sony en Panasonic. De twee Zuid-Koreaanse fabrikanten zijn van plan aan het einde van dit jaar te beginnen met massaproductie van 55-inch OLED TV’s, die slechts 4 millimeter dun zijn. De OLED technologie moet de natuurlijke opvolger worden van de huidige LCD-schermen. Verwacht wordt dat de huidige oplage van 34.000 toestellen dit jaar groeit naar 2,1 miljoen toestellen in 2015.

Opvallend is dat Sony in 2007 als pionier op de proppen kwam met de eerste OLED TV. Als gevolg van de wereldwijde recessie is Sony echter gestopt met de productie van de $2.000 kostende televisies. Wel produceert Sony nog OLED televisies voor high-end klanten. Geïnteresseerden moeten daarvoor $26.000 dollar op tafel leggen...

De Japanse televisiefabrikanten, die de mondiale tv-markt in de jaren ’80 en ’90 domineerden, zijn zwaar teruggevallen door de opkomst van Zuid-Koreaanse bedrijven als LG en Samsung. Ook de lage vraag naar hun producten en een sterke Yen, die de export een stuk duurder maakt, hebben succes tegengewerkt. Hierdoor rapporteerden Panasonic, Sony en Sharp een gezamenlijk verlies van meer dan 20 miljard dollar in het jaar tot eind maart. Sony en Panasonic hopen door de samenwerking terug te keren in de top van de mondiale televisie markt.

Het is de hele maand Beeldmaand op HiFi.nl! Je vindt de items dagelijks op de voorpagina, op onze Beeld Special, en via de tag Meimaand Beeldmaand.


EDITORS' CHOICE