NIEUWS

Start verkoop digitale muziek

Redactie HiFi.nl | 22 december 2000
Free Record Shop gaat in het eerste kwartaal van 2001 de mogelijkheid bieden om muziek via de site te downloaden. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend, tegelijkertijd met de presentatie van de bedrijfsresultaten. Verschillende grote platenmaatschappijen doen mee met het project, waaronder BMG, EMI en Warner Music.

Het zal gaan om een beperkt aanbod, zegt financieel directeur Wouter Hurts. ";Het lijkt waarschijnlijk dat we daarvoor het MP3 format gaan gebruiken, maar er komen natuurlijk ook geavanceerdere technieken op de markt."; Betaling voor de muziek gebeurt in eerste instantie met een creditcard, maar volgens Hurts zullen er waarschijnlijk ook andere betaalmethoden komen.

";Het is niet de bedoeling dat het downloaden concurrerend is met de cd in de winkel";, aldus Hurts. ";We denken aan prijzen zoals we die ook vragen voor het gebruik van muziek via de dienst BRAND die we in oktober in Almere zijn gestart."; BRAND is een dienst waarbij klanten in de winkel kunnen kiezen uit een catalogus en de muziek ter plekke op een cd kunnen laten branden. Tracks kosten dan rond de 2,50 gulden. De dienst is volgens Free Record Shop succesvol. Tijdens de introductie van BRAND zinspeelde president Hans van Breukhoven al op online verkoop van muziek via de eigen website, maar volgens hem lagen de platenmaatschappijen nog dwars.

Free Record Shop gaat eerst met de Universiteit van Amsterdam een digitale database opzetten, een proef waarmee het wil onderzoeken hoe digitale content het beste aangeboden kan worden, waarbij het niet alleen om muziek gaat maar ook om beeld. De Universiteit van Amsterdam heeft volgens Free Record Shop de techniek ontwikkeld die het opzetten van een dergelijke database voor audio al mogelijk maakt. Met het verkopen van muziek via internet zullen de ervaringen uit deze proef straks in de praktijk worden gebracht.

Bron: Emerce

EDITORS' CHOICE