NIEUWS

KONY 2012


Redactie HiFi.nl | 20 april 2012 | Fotografie

Wie wel eens op internet komt, is ongetwijfeld bekend met de naam Joseph Kony. Begin maart verscheen er via YouTube een dertig minuten durende video waarin Kony, leider van een Ugandese verzetsbeweging, de hoofdrol speelde. Specifieker belichtte de video de schrijnende misstanden aan de hand van Kony’s troepen, in het door burgeroorlog verdeelde Afrikaanse land.

De video, Kony 2012 geheten en gelanceerd op initiatief van de organisatie Invisible Children, ging binnen zes dagen door de honderd miljoen views en werd internationaal ongekend veel gezien. Een geslaagde actie van de Amerikaanse organisatie, in die zin dat de jacht op de voortvluchtige rebellenleider er een nieuwe impuls door kreeg. Het Internationaal Strafhof heeft de aanhouding van Joseph Kony bevolen op verdenking van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, maar slaagde er nog niet in de voortvluchtige leider op te pakken.

Kijk op Kony2012.com voor meer informatie

Kony 2012 ontving ook kritiek, omdat de situatie veel te simpel weergegeven zou zijn. Filmmaker Jason Russell heeft dat overigens bevestigd, en aangegeven dat hij zijn doel om de zaken onder de aandacht te brengen daarmee gesterkt zag.

In het verlengde van deze online bewustwording is vrijdag 20 april uitgekozen voor de volgende actie van Invisible Children. Deze vrijdag staat in het teken van Cover the Night, waar je in onderstaande filmpje meer over kunt vinden.

Het doel voor vandaag; 

1. ENGAGE YOUR LEADERS

2. SERVE YOUR LOCAL COMMUNITY

3. HIT THE STREETS

Met andere woorden, na het online succes van de virale video is het nu tijd voor `offline` actie, door de straten op te gaan en opnieuw voor een storm van bewustwording te zorgen. Ondanks dat er internationaal erg veel situaties zijn die onze aandacht en ook ons handelen verdienen, hebben we er bij HiFi.nl voor gekozen om Invisible Children in haar actie bij te staan en Cover the Night op deze manier onder de aandacht te brengen, omdat het enorme bereik van een (online) massamedium ook met bepaalde verantwoordelijkheden komt. 

Op deze website kun je tevens je steun betuigen

EDITORS' CHOICE