NIEUWSKlinkt Beter

Klinkt Beter to the rescue


Redactie HiFi.nl | 26 november 2011

Ingezonden mededeling Klinkt Beter

Het was in alle Belgische media te lezen: de nationale omroep VRT piekert zich suf over luidruchtige muizen en toetsenborden op de radio. Reden was de mails van luisteraars die het getik en geklik kunnen horen tijdens de uitzending. Klinkt Beter, de eigenzinnige high-end zaak in Wetteren nabij Gent, heeft jarenlange ervaring met dit soort problemen, gaande van de akoestische behandeling van ruimtes, tot het muisstil maken van mediacenter- en muziekpc`s.

Toen Frederic Vanden Poel, eigenaar van Klinkt Beter, in het lokale krantje Passe-Partout  nogmaals geconfronteerd werd met een nieuw artikel dat de VRT in zijn zoektocht naar een stille muis en toetsenbord helaas niet geslaagd was, en dat de luisteraars er maar mee moesten leren leven, kwam Klinkt Beter tot een eenvoudige maar uiterst efficiënte oplossing.

Foto: Marc Herremans – Corelio

Alvorens Klinkt Beter haar geheim prijsgeeft, wil de high-end winkel eerst even schetsen wat er akoestisch fout loopt in de studio. Op de foto van Annemie Peeters en Sven Pichal hierboven valt al op te maken dat de microfoon zich vlakbij de radio-presentator bevindt. Het toetsenbord en de muis bevinden zich nog steeds vlakbij de microfoon, waardoor bij Peeters en Pichal de muisclicken storend ervaren worden door luisteraars.

Een microfoon is nooit 100% uni-directioneel (enkel gericht op de stem van de presentator) en pikt ook nog andere geluiden op: omgevingsgeluiden. Zelfs de betere directionele microfoons, zoals de Behringer meetmicrofoon die bij elke Velodyne subwoofer geleverd wordt, is nog steeds een deel omni-directioneel. Dit soort microfoons wordt dan ook vaak gebruikt om de akoestiek na te meten en daarop correctiecurves toe te passen voor room correction systemen.

De proof of concept die Klinkt Beter bedacht, lost het probleem finaal op voor enkele tientallen euro`s.

Op de site van Klinkt Beter vind je twee geluidsfragmenten in zowel Wave als MP3 formaat, waar de luisteraar zelf het enorme verschil kan ervaren mét en zonder de oplossing. Dankzij de ervaring met akoestiek heeft het ongeveer een half uurtje geduurd tot Klinkt Beter tot een oplossing kwam die een einde maakte aan de uiterst vervelende clicks en toetsaanslagen.

De essentie van de oplossing bestaat erin de directe geluiden van het toetsenbord en de muis zodanig te dempen door ze een veel langere weg te laten afleggen alvorens ze de microfoon bereiken, zonder dat het toetsenbord of de micro verplaatst moet worden. Hierdoor wordt het effect sterk verminderd en worden de typische impulsen van toetsen en muisclicks diffuus gemaakt, waardoor ze minder hard overkomen.

Let dat het hier om een proof-of-concept gaat, en het nog beduidend beter kan. Tijdens de creatie van de demo bestanden mét en zonder de oplossing hebben we nooit de pretentie gehad om alle omgevingsgeluiden weg te nemen, maar om de grootste factor die bijdraagt in het oppikken van de vervelende geluiden te reduceren.

Via Klinkt Beter kunnen de volgende testbestanden gedownload worden:

- met de proof-of-concept oplossing : download WAV | MP3

- zonder de proof-of-concept oplossing : download WAV | MP3

Het toetsenbord – een logitech K400 - met ingebouwd touchpad (en twee luidruchtige mouse buttons) is voor de test niet aangepast. 

Klinkt Beter
Blauwe Paal 45
9230 Wetteren - België
Tel: +32 473 79 36 91
Mail: info@klinktbeter.be
Website

EDITORS' CHOICE