B&W op HOME ID – de Zeppelin Air

Redactie HiFi.nl | 20 september 2011 | Bowers & Wilkins

Van 24 september t/m 2 oktober staat er iets bijzonders te gebeuren. In de Woonbeurs 2011 in de Amsterdam RAI is een werkelijke woonomgeving ingericht, genaamd HOME ID. Dit woonbelevenis-concept is ontworpen door toparchitect Eric Kant, met als motto ‘Inspire your senses’. Bowers & Wilkins prikkelt de oren met de talloze topproducten uit de verschillende productlijnen van het merk. HiFi.nl laat in de aanloop naar HOME ID zien welke producten Bowers & Wilkins gaat tonen. Eerder keken we al naar de 800 Series Diamond, nu is het de beurt aan de Bowers & Wilkins Zeppelin Air.

De Zeppelin Air is de opvolger van de bekende Bowers & Wilkins Zeppelin. Op het eerste gezicht lijken ze veel op elkaar, maar schijn bedriegt. De achterkant van de Zeppelin Air geeft je al een hint. Hij is niet langer verchroomd, maar van glimmende zwarte kunststof. De chroomlaag moest weg, omdat hij de ontvangst van Wi-Fi belemmert. De toevoeging `Air` in de naam verwijst namelijk naar ondersteuning voor Apple’s AirPlay, dat draadloze streaming mogelijk maakt vanaf Apple iOS-apparaten zoals de iPhone, de iPod Touch en de iPad.Apple Airplay stelt iedereen in staat om beeld en geluid draadloos te streamen. Als zender gebruik je het apparaat dat de muziek of het filmpje bevat, bijvoorbeeld een computer (met iTunes), of een iOS-apparaat (zoals de iPod, de iPhone of de iPad). De ontvanger kan een Apple TV zijn (aangesloten op een televisie), of een AirPort Express (aangesloten op een hifi-installatie) of natuurlijk geluidsapparatuur zoals de Zeppelin Air. Via Wi-Fi kunnen drie Zeppelins simultaan worden aangesloten, die per stuk of tegelijk aangestuurd kunnen worden. Je gebruikt een iPhone, iPad en/of iPod Touch als afstandsbediening. De Airplay-technologie biedt bovendien de mogelijkheid om muziek via de Zeppelin Air af te spelen zonder iPod of iPhone in het dock te plaatsen: Kies het bestand dat je af wilt spelen, selecteer Airplay en hou je iPhone gewoon in je zak.Aan de achterkant van de Zeppelin Air bevindt zich een ethernetaansluiting, zodat hij via een draad verbonden kan worden met een draadloze router. De AirPlay streams gaan dan vanaf de ‘zender’ draadloos tot aan de router, het laatste stukje is bedraad. In een bekabeld netwerk passen twaalf Zeppelin Air’s. Aan de achterkant heeft de Zeppelin Air ook een video-uitgang, een aux-ingang (geschikt voor analoge en optisch-digitale signalen) en een USB-aansluiting. De Zeppelin Air ontrekt muziek digitaal aan de iPod, bij de Zeppelin was dit nog analoog. Door het signaal digitaal uit de iPod te leiden, kan B&W het in de beste kwaliteit doorzetten naar de eigen hoogwaardige D/A-converters. Voordat het bij de D/A-converters komt, wordt het signaal nog intensief bewerkt.Nu je weet hoe de Zeppelin Air werkt en oogt, wil je natuurlijk ook weten hoe hij klinkt. De recensent van HiFi.nl schreef destijds: “Met of zonder voet is de Zeppelin in staat om een hele kamer te vullen met een schoon, aangenaam geluid. Hij levert domweg een hele hoop luistergenot. Gezien de vraagprijs van 599 euro wonderbaarlijk veel”.

Wil je weten of de Zeppelin Air echt zo klinkt? Er is natuurlijk maar één manier om daar achter te komen. Bezoek Bowers & Wilkins van 24 september t/m 2 oktober tijdens de Woonbeurs 2011 in de Amsterdam RAI. Bowers & Wilkins kun je vinden op stand 11.082 van HOME ID. Voor meer informatie over Bowers & Wilkins kun je kijken op hun website of op de B&W Special Page van HiFi.nl.  

MERK

EDITORS' CHOICE