NIEUWSKEF

KEF op High End 2011

Op de High End München waren zoveel merken en importeurs aanwezig dat we snappen dat het lastig is juist dat ene merk waar je meer over wilde weten in het showverslag terug te vinden. Daarom hebben we hieronder het stuk over KEF op de High End uitgelicht: 

‘s Ochtends voor de eerste showdag worden we aangesproken door collega Paul Messenger (HiFi Choice, HiFi Critic). Of we het nieuws over de introductie van de KEF Blade al gehoord hadden? Even ontstaat er verwarring over welke Blade hij bedoelt: “de Blade is toch al een paar jaar geleden op de High End getoond?” Maar al snel blijkt dat we het hier hebben over een productieversie van de Blade en niet over de Concept Blade van een paar jaar geleden. “I never heard better imaging from a loudspeaker in my home than with the Blade,” stelt Paul. Met stip staat een bezoek aan de KEF stand op ons verlanglijstje voor die dag.


KEF Blade - (c) M&M4Media

Als we op de KEF stand arriveren worden we door de Nederlandse KEF agent Joost van den Bosch meteen in de stoeltjes voor Blade’s gezet. Bijna 160 cm hoog en 36 cm breed staan de sculpturen - want dat zijn het - ons aan te kijken. De ogen gevormd door een nieuw ontwikkelde Uni-Q eenheid. Een gewijzigde tangerine waveguide met daaronder een eveneens nieuw ontwikkelde tweeter-dome wordt omringd door een geribbelde midrange driver. Het geheel is geplaatst in een volledig ontkoppelde behuizing. In de zijwanden van de kast vonden we links en rechts twee bassdrivers. De onderste twee basluidsprekers en de bovenste twee basluidsprekers zijn met stangen aan elkaar gekoppeld om ervoor te zorgen dat alleen conussen kunnen bewegen. Alle vier de woofers zitten op exact dezelfde afstand van de uni-Q eenheid op de voorzijde en vormen tezamen een volledig akoestische puntbron.

We luisteren de nodige muziek, waaronder klassiek, pop en jazz. Maar het is vooral Killing In The Name van Rage Against The Machine dat een onuitwisbare indruk op ons achterlaat. Een heerlijk nummer, maar zeker geen high fidelity… totdat het weergegeven wordt door de KEF Blade. We worden getrakteerd op een dynamische, open, krachtige en extreem ruimtelijke weergave.

Over een paar maanden gaan we bij iEar in Tilburg naar de Blade’s luisteren. Een voorrecht? Nee hoor, deze Tilburgse KEF dealer heeft een paartje Blade’s (24.000 euro per paar) besteld. Dus iedereen die nieuwsgierig is geworden naar deze bijzondere luidsprekers is welkom bij iEar (wel even een afspraak maken en tot augustus geduld hebben).

MERK

EDITORS' CHOICE