Artephonos van Hay-End Audio

Redactie HiFi.nl | 15 maart 2011

Alweer een nieuw merk buizenversterker?
Ja, en weer 100% van Nederlandse bodem! Ditmaal van de hand van Ir. Hay Kockelmans van Hay-End Audio te Venlo.

Aanleiding voor het ontwerp van de Artephonos serie is de Cayin 9088D full triode balans monoblokken. Wat direct in het `oor` springt wanneer je naar de 9088D luistert, is de combinatie van gloedvolle timbres in het middengebied in combinatie met een rijke detailleringen zonder enige scherpte en zonder verlies van dynamiek en snelheid. In de lagere octaven vallen de autoriteit en zuiverheid van de weergave op, maar helaas hangt hier een fors prijskaartje aan.

Zo werd het een uitdaging een eigen versterker te ontwikkelen met een tenminste vergelijkbare weergave, maar tegen een aanmerkelijk lagere prijs. En dat is inmiddels gelukt: reeds op basis van het eerste prototype zijn al versterkers besteld.

In de Artephonos is op de kwaliteit van de componenten niet bezuinigd. De reden van de betaalbaarheid van deze versterker zit in het concept van de schakeling en de toegepaste buistypen. Hoe kan zo een versterker dan toch zo betaalbaar zijn? Dat komt door het concept van de schakeling en de toegepaste buistypen. Er zijn bijvoorbeeld geen kostbare hoogspanningsvoedingen nodig. 

De volgende Artephonos uitvoeringen zijn beschikbaar:

Artephonos Ensemble geintegreerde stereoversterker - Deze heeft vier¬†lijningangen, een Home Theater direct input of extra lijningang naar keuze, een¬†tape rec output of subwoofer uitgang naar keuze. De ingangen worden via¬†hoogwaardige signaalrelais geschakeld. Verder is deze versterker standaard¬†voorzien van zwaar metalen afstandbediening voor het volume en,¬†omschakelbaar, ook voor de ingangskeuze. Prijs: ‚ā¨ 4795,-

Artephonos Ensemble Phono ge√Įntegreerde stereoversterker met buizen phono MM¬†ingang - Dit is een Ensemble waar een lijningang vervangen is door een Phono MM¬†input. Natuurlijk verzorgen triodes de versterking exact volgens de RIAA curve.¬†Prijs: ‚ā¨ 4995,-.

Artephonos Energa stereo eindversterker - Feitelijk dezelfde versterker als de¬†Ensemble, maar uitgevoerd als stereo eindversterker, dus enkel met een stel¬†inputs. Prijs: ‚ā¨ 4695,-

In dezelfde Artephonos reeks komt nog een lijnversterker op de markt met als optie een MM en/of MC phono input. Verder staan monoblokken op het programma.

Open Huis
Om uitgebreid kennis te maken met het nieuwe eigen merk Artephonos houdt Hay-End Audio zaterdag 2 en zondag 3 april open huis van 10.00 tot 17.00 uur. Tevens kan er genoten worden van de mooie luidsprekers van Odeon en Hornmanufaktur, de uitgebreide collectie buizenversterkers van Dared, Cayin en Lyric en de Cayin HEA-Signature buizen CD spelers. Er staan twee luisterruimten ter beschikking. Ook kan er natuurlijk gepraat worden over het hoe en waarom van buizen, over modificaties van CD-spelers en versterkers. Er staat zelfs een speciale CD-speler klaar waar er door een draai aan een schakelaar de invloed van een Tent clock gedemonsteerd wordt. Daarnaast zullen er enkele occasions staan.

Hay-End Audio is gelegen aan Hondsdraf 38 in Venlo. 

Lees de uitgebreide uitleg over Artephonos en het open huis op de website van Hay-End Audio.


EDITORS' CHOICE