NIEUWS

Chief designer Spectral krijgt Grammy

Redactie HiFi.nl | 12 maart 2011

Hij was al zeven keer eerder genomineerd, maar nu viel hij ook daadwerkelijk in de prijzen. Nee, we hebben het hier niet over een product, maar over opnametechnicus en ‘geluidsveteraan’ professor Keith Johnson. Samen met producer David Frost ontving hij een grammy voor Best Surround Album tijdens de 53ste editie van de Annual Grammy Awards.

Johnson en Frost ontvingen de grammy voor het album Britten’s Orchestra (RR-120SACD). Hierop is het Kansas City Orchestra te horen, onder leiding van Michael Stern. Zij vertolken o.a. The Young Person`s Guide to the Orchestra; Sinfonia da requiem; Four Sea Interludes en Passacaglia. Reference Recordings is verantwoordelijk voor de opnamen. Het team van Reference Recordings staat er om bekend de klank van een opname even belangrijk te vinden als de muziek zelf. Keith O. Johnson is de opnameleider en technisch directeur van RR, daarnaast is hij ook nog de Chief Designer van Spectral.

Johnson maakte naam in de branche dankzij het ontwerp van tal van innovatieve en gepanteerde producten voor zowel de professionele- als consumentenwereld. Doelstelling bij Reference Recording is om het geluid te laten horen van echte muzikanten die muziek maken in een natuurlijke omgeving. Dankzij Johnson’s inspanningen wordt er wel gesproken van het typische RR sound, het resultaat van zijn methodes en gebruikt materiaal (handgemaakt of extreem gemodificeerd). Gehanteerde microfoontechnieken variëren van een één-punts Blumlein over een ruimtelijke omnis-opstelling tot complexe studio-opstellingen. Veel hangt af van de muzikale dynamiek en de gehanteerde opnameruimte.

Keith Johnson bouwde ruim 30 jaar aan zijn sterke reputatie en muziekervaring was daarbij een speerpunt. Zijn intense onderzoek (samen met ingenieur Michael Pflaumer) naar elektronisch gedrag en perceptie van akoestiek leidde tot de ontwikkeling van het zogenaamde High Definition Compatible Digital encoding process, geproduceerd en op de markt gezet door Pacific Microsonics. HDCD wordt wereldwijd erkend als één van de meest accurate opnameprocessen ooit.

Wel grappig dus dat Johnson bekend is vanwege HDCD, maar een grammy wint voor SACD. Johnson: "SACD is a strange animal. It`s a very inefficient, DSD-based system of encoding, with compression methods going on to allow the data to fit. It technically is not as good as a straight 176/4 file because of what one has to do to make it fit onto the DVD, but it`s a whole lot better than 44.1." Johson was uiteraard vereerd met de prijs. Hoewel hij de opnamen zelf ook fantastisch vond, had Johnson verwacht dat de grammy naar George Benson`s Songs and Stories (Concord Records/Monster Music) zou gaan.

 


EDITORS' CHOICE