NIEUWSB&W

projectiondesign fabrieksbezoek

Redactie HVT | 08 juni 2009 | B&W
Reportage projectiondesign®, fabrikant van projectors

Er is design én design
Bij het woord design denk ik zelf als eerste aan ‘duur’ of veel geld, mooi gemaakt en meestal volgt de functie de vorm, in plaats van andersom. Sommige fabrikanten en ontwerpers weten een en ander te combineren. De projector is zo’n apparaat. Je kunt ‘m maken in de vorm van een schoenendoos, heel functioneel, of juist als een mooi object. Maar bij design moet je ook een stap verder na durven denken; wat steekt er áchter die kast of behuizing…


Om daar achter te komen, reisde een kleine groep ‘custom installers’ – niet onaardig bedoeld, maar ‘mensen uit de wereld van de projectie’ is wel wat erg algemeen – met twee journalisten naar projectiondesign® in het Noorse Fredrikstad om samen met Bart van Vreedendaal locatiemanager bij de firma Clofis en Gerben van den Berg, sales manager bij projectiondesign® verantwoordelijk voor de Benelux, deze High-End projectorfabrikant te gaan bezoeken.projectiondesign® is onderdeel van een ‘groep’ rondom industrieel ontwerper Bård Eker, die in het verleden projectoren en andere apparaten vorm en inhoud gaf voor onder andere ASK, projectiondesign®, Christie Digital, Philips, Tandberg en Toshiba, om maar enkele merken uit het AV-domein te noemen. Vooral het woord inhoud in de vorige zin, moet je letterlijk nemen. In een projector zit zoveel aan te ontwerpen onderdelen die niet zomaar op de markt verkrijgbaar zijn, dat je dat bij een specialist neer moet leggen. En dat is Eker gebleken te zijn. Uit zijn designbureau komt het kleinste onderdeel van de tekentafel, lees uit de CAD/CAM-computers. Je moet je ook voorstellen dat een projector er eigenlijk uit hoort te zien als een Leopard-tank, maar dat dit in de praktijk niet erg handig is.
De loop van het geschut, is bij de projector het objectief, en die kan om praktische redenen niet al te ver buiten de behuizing steken. Die moet derhalve ‘ingevouwen’ worden binnen de contouren van het model. Of neem de problematiek rondom de warmteafvoer, de elektronische circuits en zo voort. Nee, tijdens het bezoek ben ik er in ieder geval wel achter gekomen dat je niet zomaar een projector kunt bouwen, daar komt heel wat bij kijken.


Portfolio

projectiondesign®, opgericht in 2001 door een aantal mensen van het in de buurt gevestigde ASK, bedient diverse markten: die van de home cinema liefhebber met de hiervoor apart opgezette Avielo-lijn, de professional die werkzaam is in de medische of entertainment omgeving en die de hoogste kwaliteitseisen stelt en in de bioscoop- en theaterwereld. Alle modellen bedienen zich van de DLPTM-technologie. Met de DuArchTM-technologie, een gepatenteerde technologie, levert projectiondesign® meer helderheid en efficiëntie door gebruik te maken van twee lampen. Daarnaast worden de projectoren gekalibreerd af fabriek geleverd en pretenderen de beste te zijn in de prijsklasse en voor de toepassing. En of voorgaande allemaal wel waar was, konden we met eigen ogen aanschouwen.
MERK

EDITORS' CHOICE