NIEUWS

Belkin zorgt voor schone stroom


Redactie AV & Domotica | 11 april 2008
Zonder stroom zitten is voor apparatuur eigenlijk nog het beste. Spanningspieken en minder stroom dan de gebruikelijk 220 volt, brengt veel meer risico’s met zich mee of beïnvloedt op z’n minst de prestaties van onze kostbare apparatuur. Om nog maar te zwijgen van onweer.

Wie denkt dat het alleen zomers wel eens spookt na een warme dag, heeft het mis. Het KNMI in De Bilt registreert gemiddeld 100.000 blikseminslagen per jaar in Nederland. Apparatuur uitschakelen en de stekker uit het stopcontact trekken is het beste, maar vaak is het kwaad al geschiedt voor er actie ondernomen kan worden. Even erg zijn spanningspieken die in een fractie van een seconde voor duizenden euro’s schade aan kunnen richten. Uit onderzoek van IBM zou blijken dat er gemiddeld 125 keer per maand sprake is van significante schommelingen op het stroomnet die gevolgen kunnen hebben voor de werking van apparaten. Helaas zijn steeds meer apparaten daar in toenemende mate gevoelig voor. Gelukkig is er wat aan te doen. Met een goede surge protector of stroomfilter is kostbare apparatuur voor relatief weinig geld te beschermen. Wel is het goed om bij aanschaf te weten waar je op moet letten.Garantie

We spraken er over met Jeroen Jansen, Country Manager bij Belkin Benelux. Belkin heeft een uitgebreide productenportfolio als het om spanningsbeveiliging gaat. Daarbij gaat het zowel om de bescherming van eenvoudige huishoudelijke apparatuur in huiskamer, keuken en thuiskantoor maar ook om professionele werkstations, dure randapparaten, grootbeeld- en projectietelevisies, thuisbioscopen, satellietontvangers en zwaardere kantoorapparatuur. Belkin staat, in tegenstelling tot menige andere aanbieder, garant voor de kwaliteit van deze producten en biedt standaard levenslange productgarantie. Gaat er alsnog iets mis waarbij ook kan worden aangetoond dat de surge protector daar debet aan is, dan wordt eveneens de schade aan apparatuur en eventueel data vergoed. Dat kan zelfs oplopen tot flinke bedragen. Met name datarecovery wanneer bijvoorbeeld een harddisk is gecrashed, kan stevig in de papieren lopen.


Varistoren

“De reden om voor surge protection te kiezen, hoeft niet alleen de vrees voor schade aan apparatuur te zijn”, vertelt Jansen. “Doordat de stroom die het apparaat vrijwel nooit van een gelijk voltage is en er sprake is van elektromagnetische storingen, lijdt dit bijvoorbeeld bij geluidsapparatuur tot merkbaar kwaliteitsverlies. Ook om die reden is het dus noodzakelijk om een filter te gebruiken die zorgt dat het voltage continu gelijk blijft.”
Voor relatief eenvoudige apparatuur in woonkamer en keuken, kan worden volstaan met surge protectors die niet meer dan een paar tientjes kosten. Dat neemt niet weg dat het goed is om voor een kwaliteitsmerk als Belkin te kiezen. De reden is heel eenvoudig. De duurste componenten van een surge protector zijn de zogenaamde varistoren. Dit zijn een soort sponsjes die energie absorberen. Hoe meer varistoren er zijn ingebouwd, hoe beter de bescherming. Het laat zich raden dat goedkopere producten met minder van dat soort sponsjes zijn uitgerust. Gelukkig hoeven de producten niet open geschroefd te worden om te weten welke bescherming geboden wordt. Als het goed is staat op de verpakking namelijk de ‘Joule-waarde’ aangegeven. Hoe hoger dit getal hoe sterker de absorptiekracht.
“Voor een surge protector die bescherming moet bieden aan eenvoudige apparatuur zoals een koffiezetapparaat, kleine televisies, draagbare stereo-apparaten, wekkerradio’s en lampen is een Joule-waarde die ligt tussen de 700 en 1.000 Joule voldoende.

Worden er ook computers, netwerkaansluitingen en gevoelige dure randapparaten en grootbeeld- en projectietelevisies aangesloten, dan kun je beter kiezen voor 2.000 Joule”, aldus Jansen.
In het geval de varistoren een spanningspiek niet aan zouden kunnen, is er een tweede voorziening die in werking treedt. Deze zorgt voor het doorbranden van de stroomkabel zodat het te hoge voltage stroom de apparatuur niet kan bereiken. Daarbij legt de surge protector dan wel het loodje maar wordt erger voorkomen. In dat geval kan de gebruiker bovendien gebruik maken van de levenslange garantie die op de surge protector wordt gegeven. Om te voorkomen dat er bij het doorbranden van de stroomkabel een gevaarlijke situatie kan ontstaan, moet de surge protector op een geaard stopcontact worden aangesloten.


AV

Voor een goede bescherming van kostbare audio- en videoapparatuur heeft Belkin de SurgeMaster Gold Serie ontwikkeld. Deze biedt een maximale energiedissipatie van 3240 Joule en is bestaan tegen een maximale piekstroom van 90.000 Ampère. Daarnaast wordt een levenslange onbeperkte Aangesloten Apparatuur Garantie geboden en een dataherstelgarantie. 
Een andere optie is de aanschaf van een zogenaamde powerconsole uit Belkins Pure AV-serie. Jansen: “Audio- en videoapparatuur is nu eenmaal nog gevoeliger dan veel andere apparaten in huis. Het voordeel van de powerconsoles is dan ook dat ieder aangesloten apparaat gebruik maakt van een aparte filter. Bij het conditioneren van de stroom beïnvloeden de afzonderlijke filters elkaar dus niet.”
De PureAV spanningsbeveiliging doet echter meer dan er voor zorgen dat er niets mis kan gaan met de aangesloten beeld- en geluidsapparatuur. Het voorkomt eveneens dat stroomstoringen voor ongewenste ruis zorgen. Deze ruis op het lichtnet kan overigens ook afkomstig zijn van allerlei bronnen in huis - zoals huishoudelijke apparaten, fluorescentielampen en digitale componenten als dvd- en cd-spelers. Zonder PureAV spanningsbeveiliging veroorzaakt deze ‘vuile’ stroom knetters en gesis op geluidsapparatuur en ruis of sneeuw op uw beeldschermen. Het gebruik van PureAV-producten voorkomt een onnodige aanslag op de levensduur van apparatuur en voorkomt elektromagnetische en radiofrequente interferentie. PureAV Power Consoles zijn niet alleen gewapend tegen lichtnetvervuiling maar beveiligen eveneens uw coaxiale kabel-satelliet-, telefoon- en breedband-ethernetlijnen.


IT

Voor wie een computer, netwerk of telefooncentrale in de lucht wil houden, ook wanneer de stroom tijdelijk uitvalt, is het beter een UPS (Uninterruptible Power Supply) aan te schaffen. Deze voorziet niet alleen in de bescherming zoals hierboven omschreven maar voorziet die apparatuur via een accu van voeding wanneer dat nodig is. De Universal UPS van Belkin voorziet de aangesloten apparatuur gedurende een periode van maximaal 41 minuten van stroom en zorgt er tevens voor dat alle applicaties op de juiste manier zijn gesloten voordat de computer uitgeschakeld wordt.

Door Laurens van Aggelen
Meer informatie: www.belkin.nl

EDITORS' CHOICE