NIEUWS

Digitaal woongenot met HP


Redactie AV & Domotica | 07 april 2008
Een toenemend aantal huishoudens beschikt over meerdere computers en een draadloos netwerk. Dat dit meer mogelijkheden biedt dan gebruikers nu nog vaak voor ogen hebben, is geen toekomstmuziek meer. HP liet ons zien dat je geen whizkid meer hoeft te zijn om van alle geneugten van het digitale leven te kunnen genieten.
Onderweg naar Palo Alto in Californië, waar we een bezoek brachten aan HP’s SmartHome, dachten we terug aan het Huis van de Toekomst dat eind jaren tachtig door Chriet Titulaer gestalte werd gegeven in Rosmalen. Deze bekende Limburgse televisiepersoonlijkheid, naar wie ooit zelfs een planetoïde werd vernoemd, dankte zijn eerste bekendheid aan het live-televisieverslag met presentator Henk Terlingen (alias ‘Apollo Henkie’) van de eerste maanlanding in 1969. Bij het betreden van zowel het Huis van de Toekomst als later Living Tomorrow in Amsterdam, kreeg je al snel het gevoel alsof je over de filmset liep van een science fiction film. Het woonhuis dat HP in Palo Alto heeft ingericht om te laten zien wat er vandaag de dag al mogelijk is, heeft dit niet. Alle producten die er te zien zijn, kunnen immers al worden aangeschaft. Door de unieke combinatie van een aantal producten en de speciale software die er voor zorgt dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan, geeft een inspirerend beeld van een nieuwe digitale lifestyle.


Gebruiksgemak

Anders dan het huis in Rosmalen is vooral de gebruiksvriendelijk waarmee allerlei apparaten zich laten bedienen. Goed voorbeeld is de TouchSmart PC in de keuken, waarover we hier op AV & Domotica al eerder schreven. De interface, oftewel de handige menu’s van dit apparaat, maken het zeer eenvoudig om snel wat digitale foto’s te bekijken, even over het net te browsen of mail op te halen. Navigeren kan gewoon met de vinger, met een pen of welk ander willekeurig voorwerp dan ook. De TouchSmart is als ‘gewone’ pc te gebruiken, maar kan dankzij de eigenschappen die dit apparaat uniek maken, ook gebruikt worden voor hele andere zaken. Zo kan er snel even een geel digitaal briefje op het scherm worden achtergelaten voor huisgenoten of kunnen gesproken berichten, eventueel voorzien van beeld, worden gecreëerd.


Delen content

“Dit is niet het huis van vandaag en niet van morgen”, merkte Karen Reynolds, Executive Communications Manager HP’s Smart Home dan ook terecht op. Opvallend is dat de aanwezige computers in het huis niet dominant aanwezig zijn, terwijl ze toch een belangrijke rol spelen.  Digitale foto’s, filmpjes en muziek, zijn in het hele huis toegankelijk op allerlei soorten apparaten die op het draadloze netwerk zijn aangesloten. Onder zelfgemaakte digitale foto’s kan vanuit een menu eenvoudig een muziekje worden gezet. Met de afstandsbediening van de MediaSmart LCD HDTV van HP die in de woonkamer staat, is een iedereen meester van alle content, ongeacht op welke apparaten deze in huis is opgeslagen. Wie een film wil kijken en niets van zijn gading kan vinden op een van de televisiekanalen, kan gewoon via de afstandsbediening een film downloaden. Na het downloaden kan worden gekozen op welk aangesloten apparaat deze wordt weggeschreven. “Bij de hard- en software die we hier gebruiken, zul je als consument niet tegen het probleem aanlopen dat je snel ontdekt dat de techniek al veel verder is en je met verouderde apparaten werkt. Door nieuwe updates te downloaden kunnen we namelijk voortdurend nieuwe mogelijkheden aan het apparaat toevoegen:, aldus Reynolds.
Wie dezelfde mogelijkheden wil maar niet in het bezit is van genoemde HP-televisie kan altijd nog een HP MediaSmart Connect – Digital Media Receiver aanschaffen.

EDITORS' CHOICE