NIEUWS

Wat is Domotica eigenlijk?

Redactie AV & Domotica | 16 juli 2007
In dit verzamelartikel leest u over Domotica, de verschillende gehanteerde begrippen en natuurlijk een overzicht van de deelgebieden. Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt met extra informatie.

Domotica is het zodanig toepassen van technologie en diensten binnen de woning, dat de bewoner met nog meer plezier in zijn woonomgeving vertoeft. In feite praat je dan over een `intelligente woning` die is afgestemd op de gewoontes en behoeftes van de bewoner.

Het grote voordeel van goed toegepaste (en gedoseerde) domotica is dat het zorgt voor meer veiligheid, comfort, communicatie en entertainment. U kunt dan denken aan op afstand te bedienen verlichting, verwarming, beveiliging, radio en televisie, internet en multimediale toepassingen (zie afbeelding hiernaast - fotograaf: Jiri Buller).
Daarbij is een goed doordachte infrastructuur erg belangrijk. Want het is toch handig dat alle toestellen met elkaar kunnen communiceren? Bijvoorbeeld omdat u in zowel woonkamer, keuken of badkamer wilt genieten van een film die vanaf een centraal punt wordt verstuurd. Of omdat u op de display van uw mobiel wilt zien wie er voor de deur staat.

(Er is niet slechts één partij die verantwoordelijk is voor het aanbrengen van infrastructuur. Architecten, woningcorporaties, projectontwikkelaars, bouwers, installateurs, zorgverleners, dienstenleveranciers, productleveranciers, adviesbureaus, gemeenten, verzekeraars, normeringinstituten en de eindconsument, al deze partijen hebben een eigen visie over de eisen die aan domotica gesteld worden.)

Enkele (willekeurige) voorbeelden van domotica-toepassingen:

Plasroute naar de badkamer/ toilet
Met nachtverlichting kunt u goed zien waar u loopt als u `s nachts het bed uitmoet. Sensoren `zien` dat u door de kamer/gang loopt en zorgen ervoor dat u voldoende licht hebt om te zien waar u loopt. Het licht is niet fel genoeg om uw partner wakker te maken!

Beveiliging
Ook kunt u middels een geprogrammeerd systeem uw huis een bewoonde indruk geven als u op reis bent. Op van tevoren geprogrammeerde tijden gaan er in verschillende vertrekken de lampen aan en/of de gordijnen dicht of open. Een goed uitgekiend lichtprogramma kan zelfs bepaalde scenario`s in uw huis simuleren. Zodat het bijvoorbeeld lijkt alsof u op een bepaald moment van de woonkamer via de badkamer naar de slaapkamer loopt.

Woning in de nachtstand
Indien de bewoner wil gaan slapen kan de woning met een draaischakelaar in de nachtstand gezet worden. Hierdoor wordt bijvoorbeeld de elektrische kookplaat is uitgeschakeld, gaat de inactiviteitsmeting uit en wordt het inbraak-alarm-systeem ingeschakeld. Het omgekeerde gebeurt indien de schakelaar naar de dagstand wordt gedraaid.

Tip: leest u ook het Artikel Domotica als Lifystyle.

Verantwoording
Dit artikel is mede tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Smart Homes, het Nationale Kenniscentrum voor Domotica & Slim Wonen.
www.smart-homes.nl
Smart Homes is partner van AV & Domotica.


EDITORS' CHOICE