NIEUWS

Domotica als lifestyle

Domotica als lifestyle

 

Voor een steeds groter publiek is domotica & slim wonen geen ‘ver van mijn bed-show’ meer, maar dagelijkse realiteit. De moderne techniek als hulpmiddel, lifestyle of als gadget raakt steeds meer ingeburgerd. En wie nog twijfelt, gaat vaak overstag als hij of zij domotica daadwerkelijk kan beleven. Vandaar dat steeds meer woningen, steeds intelligenter worden.

Wat houdt dat eigenlijk in, een intelligente woning? Een scenario

Stel; u verlaat als laatste uw woning. U moet uw hele huis dan doorlopen om alles veilig achter te laten. Staan de radio en televisie wel op ‘off’? Zijn alle lichten wel uitgeschakeld? Is de thermostaat van de verwarming omlaag gezet? Staat de koffiezetter uit? En is het alarm wel geactiveerd en de telefoon doorgeschakeld naar een mobiel nummer? Kortom; er zijn vele handelingen nodig. Maar dat hoeft niet meer dankzij domotica . Met slechts één simpele handeling activeert u namelijke alle functies tegelijk.

Ook kunt u diverse lichtsferen in uw huis eenvoudig bedienen met een touchscreen, afstandbediening of ‘normale’ schakelaar. U wilt het volautomatisch? Met één druk op de knop ‘eten’ gaat de verlichting boven de eettafel aan, terwijl in de rest van de woonkamer slechts gedempt licht brandt. Na de maaltijd televisie kijken? De verlichting wordt aangepast aan de door u gewenste sfeer en de temperatuur iets verhoogd. In de toiletten gaat het licht automatisch aan zodra iemand binnen komt. Of wat denkt u van zachte muziektonen bij het aandoen van het badkamerlicht? Het kan allemaal metdomotica. Het veraangenaamt uw woonbeleving in hoge mate.

Een intelligente woning houdt ook van multimedia

We leven in het tijdperk van de multimedia. Domotica springt hier graag op in. Met een domotica-systeem kunt u namelijk al uw foto’s simpel vanaf uw pc of televisie bekijken. Waar dan ook in uw woning. Via het thuisnetwerk voor multimedia kunt u ook films via internet op uw tv-scherm bekijken of gewoon lekker surfen. Liever spelletjes spelen met of tegen elkaar? Geen probleem, zelfs niet vanuit verschillende kamers in huis.

Domotica-beleving in een doorzonwoning te Bergeijk

Een goed voorbeeld van een domoticawoning is een typische doorzonwoning te Bergeijk dat door `Home Autotainment Benelux` (www.homeautotainment.nl) drastisch werd verbouwd met als resultaat een hypermoderne digitale woning.

De onderneming is gespecialiseerd in het verhogen van wooncomfort, en zowel bedrijven als consumenten kunnen er terecht voor audio/video-toepassingen (van mid tot high end), Home Theaters en multimedia centers. Directeur Boumans: "Ik heb bewust gekozen voor een gewoon rijtjeshuis. Op die manier laat ik zien dat domotica niet alleen is voorbehouden aan villa’s en landhuizen. Het hoeft allemaal niet verschrikkelijk duur te zijn."

In de woning is een infrastructuur toegepast op basis van standaard schakelmateriaal met een sternetbekabeling, uitgebreid met o.a. alarm en camerabewaking. Het domotica-systeem is open en integreert ook de aanwezige audio- en videosystemen. Ook televisie heeft in deze woning een andere dimensie. Een enorm, trendy vormgegeven 50 inch breedbeeldscherm geeft de scherpe beelden weer die via HDTV signalen worden uitgezonden. Het surround systeem doet de rest. De kijker waant zich al snel middenin de film of sportwedstrijd.

Boumans: ‘Een trend is dat mensen het steeds leuker vinden om samen te internetten of op het scherm vakantiefoto’s te bekijken. Een DVD rekje zul je steeds minder vaak zien, want zowel films als bestanden worden veilig opgeslagen op één centrale huisserver. Zo blijft het archief compleet’.

De Slimste Woning (van Nederland)

De Slimste Woning van Nederland is voor élk huishouden bewoonbaar: de alleenwonende jongere, jonge tweeverdieners, een gezin met twee kinderen, ouderen en kwetsbare groepen.

De alleenwonende jongere heeft uiteraard ruimte in overvloed en de beschikking over zijn eigen homecinema. De drukke tweeverdieners zullen ongetwijfeld gebruikmaken van telewerken. Overdag kunnen zij de boodschappen laten bezorgen via de Home Delivery Box. Het gezin met opgroeiende kinderen zal het computernetwerk goed gebruiken, voor een permanente toegang tot Internet, het opdoen van inspiratie voor het koken, het communiceren via de pc in de keuken, het spelen van computergames met en tegen elkaar... Legio aan mogelijkheden!

Mensen in allerlei omstandigheden moeten deze woning goed kunnen gebruiken en omdat De Slimste Woning is opgebouwd uit een units bouwsysteem is dat ,ogelijk. Zo kan de woning makkelijk uitgebreid worden met een atelier, galerie, buurtinformatiecentrum, praktijk of klein kantoor door er `gewoon` een unit bij te plaatsen. (Mits dat past binnen de plaatselijke bestemmingsplannen). Hierdoor is snelle en flexibele huisvesting mogelijk. Uitbreiden of inkrimpen is geen probleem. En omdat de systemen demontabel zijn, is verplaatsing naar een andere locatie mogelijk.

Mensen die zorg nodig hebben, jong en oud, maken gebruik van allerlei zorgverlening: inactiviteitbewaking, automatische verlichting bij het ‘s nachts uit bed stappen, personenalarmering in badkamer en toilet, direct contact met de zorgverlener. Maar ook hoeven zij voor bepaalde medische handelingen de woning niet meer te verlaten. In navolging van landen als Duitsland, Engeland, Scandinavië en de VS wint telemedicine, medische dienstverlening op afstand, ook in Nederland terrein. Dat betekent dat patiënten handelingen als het meten van de bloeddruk, controle van het hart of de bloedsuikerspiegel vanuit hun huis kunnen uitvoeren. Ook De Slimste Woning van Nederland beschikt over diverse toepassingen op dit gebied.

De Slimste Woning van Nederland kent al veel voorzieningen voor uiteenlopende huishoudens. Maar het bijzondere van de aanpasbaarheid van infrastructuur en slimme oplossingen is dat er zonder hak- en breekwerk nog allerlei toepassingen en voorzieningen toegevoegd kunnen worden, als dat gewenst of nodig is. In de woning is een zogenaamd KISS-systeem aanbracht: een elektrische installatie met aansluitmogelijkheden in elk vertrek, op welke plek dan ook, voor elektriciteit, telefoon, radio, tv, internet en woningautomatisering.

Flexibiliteit komt in deze woning ook tot uiting in het feit dat veel apparatuur geschakeld kan worden in de meterkast, dat alles naar behoefte in- en uitgeschakeld of opnieuw geprogrammeerd kan worden, wanneer de volgorde of soort van functies anders ingericht moeten worden. Hiervoor is kennis van systeemintegratie nodig. Bijzonder flexibel zijn de aanraakschermen in de diverse vertrekken, en het draadloze touch screen in de woonkamer. Deze bedieningspanelen kunnen geheel naar de wens en de mogelijkheden van de bewoner ingesteld en geprogrammeerd worden: in diverse scenario’s (overdag thuis, werken, avond, vakantie en woning verlaten) met of zonder geluid, grotere karakters en andere kleuren.

Domotica kunt u ook zien én beleven in De Slimste Woning van Nederland die momenteel in Amsterdam Nieuw West staat. (Een grote afbeelding vindt u ook onderaan dit artikel.)

Dit is een verplaatsbare demonstratiewoning van kenniscentrum Stichting Smart Homes. De woning laat de bezoeker veel slimme oplossingen en toepassingen zien op het gebied van domotica en ICT. Duurzaam, flexibel, milieuvriendelijk, en levensloopbestendig bouwen, zijn daarbij belangrijke aandachtspunten.

Locatie:
Louis Bouwmeesterstraat 377 (op het terrein van woonzorgcentrum De Drie Hoven)
1065 NS Amsterdam (Slotervaart)
Voor een bezoek aan de woning dient u zich aan te melden, telefoon. 0497-514984.  

Verantwoording
Dit artikel is mede tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Smart Homes, het Nationale Kenniscentrum voor Domotica & Slim Wonen.
www.smart-homes.nl
Smart Homes is partner van AV & Domotica.


De Slimste Woning van Nederland in Amsterdam


EDITORS' CHOICE