NIEUWSLinn

Linn Aktiv bij Beter Beeld en Geluid


Redactie HiFi.nl | 26 augustus 2010 | Linn

Vanaf heden heeft Beter Beeld & Geluid een compleet Linn Klimax en Linn Majik systeem demonstratieklaar opgesteld staan. Beiden zijn zowel in een actieve als passieve configuratie te beluisteren.

Het Linn Klimax systeem bestaat uit de Linn Klimax DS bron, Klimax Kontrol voorversterker en Klimax 350A luidsprekers. De Linn Klimax 350A actieve speakers zijn het resultaat van een intensieve periode van onderzoek. Met ingebouwde Chakra versterkers voor de in totaal 6 units per speaker en een servo-gecontroleerde laagweergave, is het niet alleen een heel elegante oplossing, maar ook technisch superieur ten opzichte van een passief systeem.

Wanneer de Linn Klimax componenten met elkaar worden gecombineerd, ontstaat een duidelijke en muzikale muziekweergave, die vooral in zijn definitie, detaillering en timing nieuwe maatstaven zet.

Het Linn Majik systeem heeft als basis een Linn Majik DS-I streamer/versterker en Majik 140 luidsprekers. In het geval van actief spelen, komt hier een Linn Majik 6100 6-kanaals eindversterker bij. De voordelen van actief aansturen zijn enorm en omdat het upgraden van een passief naar actief systeem in fases kan gebeuren, kan het ook zeer kosteneffectief zijn.

Ben je benieuwd naar de demonstraties? Breng dan een bezoekje aan Beter Beeld & Geluid. Wel even van te voren bellen, zodat de systemen optimaal kunnen worden opgesteld.

Wat is actief nou precies en wat geeft het aan voordelen?
De meeste luidsprekers op de markt worden `passief` aangestuurd. Hierbij wordt de luidspreker op een versterker aangesloten en wordt het geluid gefilterd in de verschillende deelgebieden door een `passief filter`. De versterker `ziet` hierbij dus niet direct de aan te sturen luidsprekers, maar het filter. In dit filter gaat veel energie uit de versterker verloren (een deel van de energie wordt in warmte omgezet) en zorgt het filter voor een verlies aan controle (door de spoel die normaal gesproken wordt gebruikt in het laag-filter, wordt de dempingsfactor van de aangesloten versterker drastisch verlaagd).

Verder moeten de filtercomponenten relatief hoge vermogens kunnen verwerken, waardoor de componenten robuuster, maar hierdoor vaak onnauwkeuriger worden en de klankkwaliteit minder wordt met toename van het door de componenten gestuurde vermogen.

Doordat de versterkers bij actief aansturen direct de drivers van de luidsprekers `zien`, vallen alle bovengenoemde negatieve effecten weg.

Directe voordelen zijn:
  • Meer details hoorbaar
  • Transparantere en neutralere weergave
  • Meer dynamiek/minder compressie
  • Een op ieder niveau gelijkblijvende klankkwaliteit
  • De eisen aan het vermogen van de versterker worden veel lager

 

MERK

EDITORS' CHOICE