NIEUWSMoon Audio

Rhapsody show: Moon en Audio Physic


Redactie HiFi.nl | 11 juni 2010 | Moon Audio

Zaterdag 12 juni a.s. organiseert Rhapsody in Hilversum weer een leuke show. Deze keer met Moon van de Canadese fabrikant Simaudio en het 25 jaar jonge duitse luidsprekermerk Audio Physic.

Simaudio is een Canadese fabrikant van audio apparatuur die al dertig jaar aan de weg timmert. De laatste jaren zijn ze erg bekend geworden met hun Moon en Moon Evolution series. Er valt veel te vertellen over de bijzonderheden waarmee alle Moon versterkers, CD spelers en DA converters (alles eigenlijk) propvol zitten.

Een kleine bloemlezing:

  • Simaudio freest en produceert al hun eigen metaalwerk en circuitprinten.
  • M-eVol2 is een heel bijzonder en extreem nauwkeurig volumeregelcircuit dat in staat is om stapjes van 0.1dB te maken (530 stuks !) en werkt toch helemaal in het analoge domein.
  • Ze schrijven hun eigen software voor processoren, cd spelers en versterkers en zijn zo niet afhankelijk van derden of kunnen snel wijzigingen doorvoeren wanneer ze willen.
  • Ze hebben `s werelds eerste 32 bits asynchrone DAC ontwikkeld, ze hebben een eigen gepatenteerde 32 bits jitter control circuit ontwikkeld.
  • Simaudio heeft eigen eindtransistoren laten ontwikkelen omdat ze ontevreden waren met de eigenschapen van de bestaande versies.
  • En de lijst gaat nog veel langer door.

Ze maken zelfs hun eigen milieuvriendelijke verpakkingen! Simaudio is een overtuigd groene firma: Moon versterkers worden niet heet waardoor weinig energie verspild wordt en de levensduur van componenten aanzienlijk verlengd wordt. Alle restproducten die tijdens de productie overblijven worden gerecycled, er worden geen gevaarlijke stoffen gebruikt en producten die Simaudio toch extern moet betrekken, kopen ze alleen bij firma’s die ook volgens gelijke normen werken en vlak bij Simaudio gevestigd zijn.

Dit klinkt natuurlijk allemaal prachtig in theorie maar nadat de mannen van Rhapsody uitgebreid hebben zitten luisteren kunnen ze niet anders dan concluderen dan dat ze bij Moon érg goed hun huiswerk hebben gedaan. Zowel de grote als kleine modellen delen een zelfde soort ‘Sonic Signature’: een warme relaxte en krachtige sound met veel ruimte en klank.

Audio Physic
Audio Physic is 25 jaar jong en dat viert de firma uit het Duitse Sauerland met het uitbrengen van een reeks wonderschone ‘feestspeakers’. Na de Tempo 25 is nu de Virgo 25 geïntroduceerd op de afgelopen Hi-End Messe in Munchen. Rhapsody heeft de primeur voor de Benelux  om deze fraaie nieuwe speaker aan u voor te stellen!

De drivers die ontwerper Manfred Diestertich heeft toegepast zijn allemaal afkomstig uit het topmodel de Cardeas: de beroemde volledig uit aluminium opgetrokken  HHC tweeter en midrange. De speciaal voor Audio Physic gemaakte Clarity Cap condensatoren uit Engeland, de van de behuizing ontkoppelde drivers, het massief aluminium front, de WBT NextGen connectoren; de lijst met ‘goodies’ zou een complete pagina kunnen vullen.

Rhapsody zou Rhapsody niet zijn als ze zich alleen maar doodstaarden op specificaties; de Virgo 25 echter heeft hen ietwat sprakeloos achtergelaten nadat ze de speaker voor het eerst hoorden: werkelijk alle kenmerken van de Cardeas zijn aanwezig; het idioot homogene beeld, de losheid, klankkleur en waanzinnig mooie laag, alles is er ! Alleen in een wat gekrompen verpakking. Als u nou geen enorm grote luisterruimte heeft of Shostakovitsj 5e op orkaanvolume wilt weergeven dan is de Virgo 25 is een openbaring!!

Verder staan er die dag meerdere Audio Physic producten en natuurlijk ook de fraaie Tempo 25, wat ook al zo’n aanrader is.

Iedereen is van harte welkom op zaterdag 12 juni, de show is van 10.00 tot 16.00 uur.

EDITORS' CHOICE