Ultraplatte Definitive Technology luidspreker

(Ingezonden mededeling)

Zeer recent kondigde USA’s derde luidsprekerfabrikant Definitive Technology de introductie van een ultraplatte luidspreker aan, de 3,8 cm diepe Mythos® XTR®-50 die speciaal voor gebruik met de huidige nieuwe LCD backlit LCD schermen ontworpen is.

Conventionele LCD en Plasmaschermen zijn over het algemeen 10 tot 15 cm dik. De huidige generatie ultraplatte LCD backlit schermen zijn 4,5 cm of platter waardoor de huidige muurluidsprekers met hun diepte -die vrijwel gelijk is aan de ‘’oudere’’ schermen- daarbij niet echt smaakvol te plaatsen zijn.
 
Speciaal voor de nieuwe ultraplatte TV-schermen heeft DT de Mythos® XTR®-50 wandluidspreker ontwikkeld zonder ook maar iets in te leveren op geluidskwaliteit. Deze nieuwe speaker biedt dezelfde definitie, detaillering, basweergave en dynamisch bereik als de traditioneel diepere modellen van Definitive Technology, aldus importeur Dimex.
 

 
DT bereikte een optimaal resultaat door van de modernste materialen gebruik te maken; extrastijf maar lichtgewicht aluminium voor de behuizing -dat als bijkomend voordeel goede warmte dissipatie kent- en, in tegenstelling wat traditionele fabrikanten toepassen (papier/zijde/geweven kunststof) ontwikkelde DT een aluminium conus waaraan de spreekspoel onverbrekelijk gemonteerd is.
 
Spreekspoelen bestaan uit enorme lengten om een koker gewikkeld koperdraad met als nadeel grote massatraagheid. De M50® XTR®-50 is voorzien van aluminiumdraad met een koperen coating voor het laagst mogelijke gewicht en ook de allerbeste geleiding.
 
Een andere bijdrage aan de kwaliteit is de aluminium behuizing. Door de speciale vorm is enorme stijfheid ontstaan die mede veroorzaakt wordt door extra verstevigingsribben; daardoor ontbreken alle ongewenste resonanties die verantwoordelijk zijn voor kastkleuring. Ook is polymide -een materiaal dat gebruikt wordt voor ruimtepakken- toegepast.
            
De magneten worden zodanig gemonteerd dat deze verbonden zijn met de achterwand, daardoor worden warmte en trillingen geabsorbeerd.
  
De XTR50® XTR®-50 is 70 cm breed, 15 cm hoog en 3,8 cm diep, de perfecte afmetingen voor beeldschermen van 117 tot 140 cm.
 
De luidsprekers worden compleet geleverd met montagemateriaal dat geschikt is geschikt voor verticale of horizontale montage met een totale inbouwdiepte van niet meer dan 4 cm. Tevens worden voetjes meegeleverd t.b.v. plaatsing tafel- of boekenplank.
 
Tijdens de recente CES tentoonstelling werd een prototype  van de XTR50® XTR®-50 al bekroond met de Design and Engineering ‘’Best of Innovations ‘’ prijs in de categorie High Performance Audio.
 
Genomineerde producten werden aan een jury van onafhakelijke Industrieel ontwerpers, ingenieurs en journalisten voorgelegd die 36 categorieën beoordeelden. Er was slechts één Best of Innovation winnaar in elke categorie.
 
De adviesverkoopprijs van de Mythos 50 bedraagt 699 euro.
MERK

EDITORS' CHOICE