NIEUWS

Downloadverbod zal industrie niet helpen

Redactie HiFi.nl | 02 maart 2010

(ingezonden mededeling)

Een wettelijk downloadverbod zal geen invloed hebben op het koopgedrag van internetters. Zo’n verbod, voorgesteld door het kabinet, kan zelfs een averechts effect hebben op het bestrijden van de illegale verspreiding van films en muziek op het internet. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope in opdracht van stichting Copyright en Nieuwe Media.

Een derde van de Nederlanders download wel eens muziek of films van internet. Meer dan een miljoen Nederlanders zelfs een keer per week. 75% van de respondenten zegt daar niet mee te minderen wanneer er een downloadverbod komt. 63% zegt niet meer films of muziek in winkels te kopen door het verbod, 10% zegt zelfs minder in de winkel te gaan kopen.

 

Pas als het verbod gekoppeld wordt aan permanente controle en afsluiten van internet bij een overtreding zou 43% van de ondervraagden minderen met downloaden. Auteursrechtenwaakhond Brein zou een afsluitplicht ook graag in Nederland invoeren. In Frankrijk worden internetters al in de gaten gehouden en bij drie overtredingen wordt hun internet afgesloten. 60% van de respondenten vindt deze maatregel te ver gaan.
 
Veel genoemde redenen om te downloaden zijn, naast het feit dat het gratis is, onder meer het karige aanbod, kopieerbeveiligingen en de gebrekkige kwaliteit van legale bronnen. Zoals Apple met Itunes heeft laten zien, zal investeren in deze punten veel meer opleveren.


EDITORS' CHOICE