Nieuw: budgetserie Cambridge Audio Topaz


Redactie HiFi.nl | 15 februari 2010 | Cambridge Audio

(Ingezonden mededeling)

Cambridge Audio, Engeland’s populairste hifi fabrikant heeft enthousiast gewerkt aan het ontwerpen van de Topaz-serie, bestaande uit een nieuwe stereoreceiver, geïntegreerde versterker en CD-speler.

De afgelopen jaren is er een sterke interesse ontstaan in zeer betaalbare stereo-instapsystemen, redenen genoeg voor Cambridge Audio om de Topaz serie op de markt te brengen. Veel muziekliefhebbers hebben immers hun luistervoorkeur verlegd naar het digitale domein en daarbij bleek dat het gebruik van basisgeluidskaarten te kort schoot bij het verkrijgen van ècht van hoogwaardig geluid waardoor de interesse in PC-gebruik verminderde. Wel ontstond er veel vraag naar krachtige maar zeer betaalbare versterkers en receivers terwijl voor velen een goede CD speler noodzakelijk bleef voor hun bestaande collecties.

De Topazmodellen voldoen volledig aan de wensen van de nieuwe luisteraars doordat muziek via vrijwel elke bron beluisterd kan worden. Met deze reeks van apparaten, waaronder een iPod/MP3 ondersteunende versterker, een idem FM/AM receiver en een met vrijwel alle afspeelmogelijkheden volgeladen CD-speler is er volgens de fabrikant geen beter moment om de PC als geluidsbron en het terrein van de `alles-in–één-apparatuur` te verlaten.

Bij Cambridge Audio betekent `goedkoop` niet dat de apparatuur lelijk dient zijn. De vormgevers hebben er veel kwaliteitstrekjes van de prestigieuze Azur-lijn in verwerkt.

SR-10 stereo receiver
De zeer compleet uitgeruste SR-10 combineert een stevige 85 W versterker met een FM/AM tuner. Ook dit model uit de Topaz reeks zal de hooggespannen verwachtingen van muziekliefhebbers overtreffen; er is een low-flux overmaats ringkerntransformator gemonteerd die ogenblikkelijk de audiofiele achtergrond etaleert. Voeg daarbij  de aansluitingen op het frontpaneel voor een MP3 speler of iPod en de meegeleverde afstandsbediening en je hebt een volwaardig lid van de Cambridge Audio familie in je bezit.

Belangrijkste gegevens:
o 2 x 85 per kanaal bij 8(!) Ohm
o 4 ingangen op achterpaneel
o FM/AM RDS tuner met 10 presets
o Ingebouwde MM phonovoorversterker
o Twee luidsprekeruitgangen
o Dimbaar backlit display
o Infrarood afstandsbediening
o Wrap around behuizing met dikke (geborsteld aluminium) frontplaat, akoestisch gedempt chassis
Uitsluitend in zwart verkrijgbaar

AM10 geïntegreerde stereoversterker
Deze versterker is anders vormgegeven dan de prijs doet vermoeden en dat geldt eveneens voor de prestaties. Met twee keer 35 W is de Topaz AM10 een wolf in schaapskleren die de concurrentie in deze prijsklasse het nakijken geeft, aldus Cambridge Audio.

Als het op mogelijkheden aankomt ontbreekt het de AM10 aan vrijwel niets. Vijf lijningangen zorgen ervoor dat alle bronnen (CD, DVD, TV etc) aangesloten kunnen worden. Zelfs een MM phonotrap is aanwezig. Met al deze mogelijkheden is het goed te weten dat deze zichtbaar zijn via het display op het frontpaneel.

Belangrijkste gegevens:
o 2 x 35 W bij 8 Ohm
o 5 lijningangen op achterpaneel
o 1 x MP3 ingang (voorzijde)
o MM Phonotrap
o Twee luidsprekeruitgangen
o Infrarood afstandsbediening
o Wrap around behuizing met dikke (geborsteld aluminium) frontplaat, akoestisch gedempt chassis
Uitsluitend in zwart verkrijgbaar

CD10 CD-speler
Met de bekende Wolfson DAC verwerkt de CD10 de meest gecompliceerde CD-signalen waardoor een compromisloos geluid naar de Topaz AR10 versterker of SR10 receiver gezonden wordt. De CD10 speelt naast CD’s ook MP3 en WMA gecodeerde disks af

De CD10 onderscheidt zich van de concurrentie dankzij een echt hifi circuit. Ter bekorting van de signaalpaden is dubbelzijdige surface mount-techniek gebruikt waardoor het geluid met optimale correctie wordt verwerkt.

Belangrijkste gegevens:
o Wolfson WM8761 DAC
o CD, MP3 en WMA mbv geschikte disks
o Analoge en S/PDIF digitale uitgangen
o Infrarood afstandsbediening
o Wrap around behuizing met dikke (geborsteld aluminium) frontplaat, akoestisch gedempt chassis
Uitsluitend in zwart verkrijgbaar

Prijzen en beschikbaarheid:
SR-10 stereo receiver -eind februari 2010 - 399 euro
AM10 geïntegreerde stereoversterker, eind mei 2010 - 299 euro
CD10 CD-speler, eind mei 2010 - 299 euro

EDITORS' CHOICE