NIEUWS

Netwerken – Publicatie week 6


Redactie HiFi.nl | 11 februari 2010

Afgelopen weekend vond in het AZ stadion de tweede editie plaats van de Studio Alkmaar  Audio Show. Met ongeveer 50% meer bezoekers was het een groot succes, en organisator Ben Hoedjes (tevens eigenaar van hifiwinkel Studio Alkmaar) was dan ook in zijn nopjes.

In het verslag dat u vandaag kunt lezen maakt hij een interessante opmerking over de nieuwe trend binnen de hifi, namelijk de integratie van netwerktoepassingen in de geluidsinstallatie. Volgens Ben zijn `we` er kwalitatief nog lang niet met streaming, maar zullen de ontwikkelingen de komende jaren snel gaan en de concurrentie met traditionele afspeelapparatuur zal sterker en sterker worden.

Traditionele afspeelapparatuur in de zin van `digitale` afspeelapparatuur bedoelt hij volgens mij. En ik moet hem grotendeels gelijk geven. De cd-speler zal op den duur beslist het veld ruimen, hoewel ik na diverse discussies de afgelopen maanden nauwelijks meer een voorspelling durf te doen over de termijn waarop dat gaat gebeuren. Wat volgens mij wel zo goed als vaststaat is dat we anders zullen moeten gaan nadenken over de manier waarop we (grootgebruikers van muziek en films voorop, met de gelegenheidsgebruikers op de hielen) onze collectie beeld en geluid in de nabije toekomst gaan beheren en ontsluiten.

We staan aan de vooravond van die verschuiving, en dat betekent dat er nog veel onwennigheid en weerstand is bij de beoogde gebruikers, en misschien wordt dat mede veroorzaakt door het feit dat fabrikanten er nog niet altijd in slagen om hun apparatuur zo te maken dat ook `de buurvrouw` het snapt en kan gebruiken. Nu is vaak nog vrij veel voorkennis op gebied van computers nodig, en dat is voor de meerderheid van de doelgroep een (terecht) bezwaar.

Dat neemt echter niet weg dat er ook op dit moment al goed werkende, geweldig klinkende én eenvoudig te installeren netwerkapparatuur te koop is. Wie daar meer over wil weten moet af en toe eens een kijkje in onze Netwerkspecial nemen. Want naast toegankelijke apparatuur schortte het volgens ons ook aan informatie. Affijn, dat verhaal heb ik u al een keer verteld...

Als u mij een persoonlijke ontboezeming toestaat: sinds kort behoor ik tot de sterk groeiende minderheid binnen de audiofiele gemeenschap die de fysieke cd-collectie gaat opdoeken, en voor digitale muziekweergave overstapt op netwerkaudio. Het klinkt echt (nee, écht) net zo goed als van cd, en het bijkomende voordeel is dat die eindeloze rijen en stapels cd`s na zorgvuldig rippen en opslaan op de NAS eindelijk als hard-copy backup naar de zolder mogen. Tot grote vreugde van mevrouw Delissen kan ik u vertellen...

Tot volgende week.

Max Delissen


Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Audi R8 met Bang & Olufsen
De R8. Je zou het de werkelijkheid geworden natte droom van een Audi-designer kunnen noemen. Superlaag, met een prachtig lijntje en de uitstraling van een Stealth-bommenwerper.


(Foto: Audi / Inge Veerkamp)

Logitech Squeezebox Boom
De Squeezebox familie van Logitech omvat een groot aantal apparaten die allemaal als netwerkspeler fungeren, maar die door hun specifieke opbouw verschillende toepassingen hebben. De Squeezebox Boom is eigenlijk een `gewone` Squeezebox, maar door de toevoeging van  een stereopaar luidsprekers en een gemakkelijk toegankelijke wekfunctie zal dit compacte apparaat vooral zijn weg naar de slaapkamer of studeerkamer vinden.


Achtergrondartikel

Studio Alkmaar Audio Show 2010
De Studio Alkmaar Audio show heeft zijn vorm – of moet je zeggen klank – kennelijk gevonden. Na de succesvol verlopen primeur van vorig jaar heerste in het AZ voetbalstadion wederom een ontspannen sfeer. Wel lekker druk, maar doorgaans toch met voldoende mogelijkheden om de sets van je keuze rustig te beluisteren. Al was er zondag misschien wat veel volk op de been. Uiteindelijk kwamen er totaal zo’n 1800 liefhebbers naar Alkmaar. De helft meer dan tijdens de eerste editie. HiFi leeft. 

 

Het wonder dat stereo heet
Eigenlijk is stereo een klein wonder: twee luidsprekers die samen een compleet orkest of een band laten verschijnen. Je hoort muziek uit het schijnbare niets tussen de luidsprekers ontstaan, waarbij geluiden volledig driedimensionaal voor je neus worden geprojecteerd. En dat uit slechts twee kastjes.


Hi-Visit

Hifi Home in Brugge
HiFi.nl bezocht de Vlaamse hifipioniers Bernard en Johan Viane in hun vernieuwde speciaalzaak Hifihome in Sint-Kruis, geroemd door John Bowers himself.Tip

Tip 101 - Shorting Links
(Na 100 weektips hield Kilian Bakker het vorig jaar wat die rubriek betreft voor gezien. Een mooi rond aantal, en bovendien raakte de bron een beetje opgedroogd. Maar af en toe is er nog iets nuttigs te melden, en dan pakken we de draad gewoon weer even op. Nummer 101 dus deze week - Red.)
De meeste audiofielen zullen uitsluitend één paar (of meerkanaals groep) luidsprekers gebruiken dat altijd is aangesloten. Deze tip is gericht op liefhebbers en professionals met meerdere luidsprekersystemen die beurtelings worden ingezet.       


Muziek- en filmbesprekingen

Buddha Collapsed Out of Shame (DVD-film)
Het opblazen van de historische boeddhabeelden in een imposante rotswand in Bamiyan, Afghanistan, door de Taliban, staat in het collectieve wereldgeheugen gegrift. Hana Makhmalbaf begint haar film met archiefopnamen van de beelden en de vernietigende explosie. Het verhaal van het zesjarige meisje Bakhtay speelt zich af op de puinresten van die explosie, en toont waarom de boeddha’s zich, zoals Hana’s vader stelde, uit schaamte in elkaar zakten in het land waar ze niet meer welkom waren.  

Sarah McLachlan - Closer: The Best Of (CD)
Alweer een reissue heeft de afgelopen tijd het levenslicht gezien. Met ongetwijfeld de feestdagen in gedachten heeft het platenlabel eurotekens in de ogen gekregen. Alle fans die in 2008 namelijk al één van de eerste twee edities van dit verzamelalbum hebben gekocht, missen namelijk twee nieuwe songs die zijn toegevoegd.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »