NIEUWSCanton

Canton: draadloze luidsprekers

Redactie HiFi.nl | 15 januari 2010 | Canton

(Ingezonden mededeling)

Canton heeft de “draadloze” luidspreker verder ontwikkeld. Twee jaar geleden werd met de CD3500 de eerste stap gezet. De nieuwe WAA100 zender- en ontvanger/versterker combinatie werkt echter met elke Canton luidspreker samen.

Gemak dient de mens. Een gezegde dat meer dan ooit opgaat. En wat is er tegen het genoegen van gemak? De tijd dat hifi installaties uitsluitend het woonvertrek van geluid voorzagen loopt langzaam aan ten einde. Velen vinden het prettig om in verschillende vertrekken van het huis van een hoogwaardige muziekweergavekwaliteit te kunnen genieten. Een belangrijke eis is dat overal tegelijk dezelfde muziek kan worden beluisterd.

Canton zet een stap in die richting met de WA-100 set: een stereo eindversterker die draadloos van muzieksignaal wordt voorzien door een bijpassende zender. De hifi installatie of separate bron wordt aangesloten op de zender van de WA-100 set. Het signaaltransport wordt verzorgd door een radiofrequent, digitaal audiosignaal. De eindversterker wordt gekoppeld aan een stel luidsprekers. Het radiosignaal gaat door muren heen. De eindversterker kan derhalve in een andere ruimte worden gebruikt dan in die waarin de zender staat.

De eindversterker beschikt over hoogrendements digitale versterkers, die vrijwel geen warmte produceren. Er kan een maximaal vermogen van 80 Watt(!) per kanaal worden uitgestuurd, wat een grote vermogensreserve inhoudt. De mogelijkheid bestaat evenwel zelfs de versterker in brug te schakelen. Hierdoor neemt het uitgangsvermogen toe tot 1x 160 Watt. Het luistervolume kan middels de meegeleverde, bi-directionele, radiofrequent afstandsbediening op afstand worden geregeld. Het commandosignaal van de afstandsbediening gaat eveneens door muren heen. De instelling van het volume wordt door de zender terug gecommuniceerd naar de afstandsbediening, zodat steeds duidelijk zichtbaar is hoe luid de weergave staat ingesteld.

De meeste luidsprekers worden ontworpen voor de huiskamer, maar klinken vaak nogal anders in een slaapkamer of op een zolder. In de WA-100 set is daarom een DSP, een digitale sound processor, aanwezig. Deze bevat een parametrische equalizer. Een parametrische toonregeling wordt gekenmerkt door de instelbaarheid van zowel regelfrequentie, versterking of verzwakking daarvan en de breedte (Q) van het te regelen gebied. Op deze manier is het mogelijk om luidsprekers beter aan te passen aan de akoestiek van de luisterruimte. Deze digitale parametrische equalizer kan in drie onafhankelijk regelbare frequentiegebieden tegelijk worden ingezet. De instelling van de equalizer wordt ook door de afstandsbediening zichtbaar gemaakt.

De DSP kan echter nog meer: voor elke Canton luidspreker is er een unieke code opgeslagen die per type de beste compensatie van de parametrische toonregeling instelt. Deze unieke feature is in geen enkele andere draadloze versterkerset te vinden en vormt een bijzonder nuttige toevoeging aan de mogelijkheden van de WA-100 set. Het is natuurlijk zeer goed mogelijk de Canton WA-100 te gebruiken als versterkerset voor een iPod of een geluidsinstallatie met normale luidsprekers, gewoon in de woonkamer.

Groot voordeel is dat er geen luidsprekerkabels meer behoeven te worden getrokken tussen de hifiset en de luidsprekers. De enige bekabeling is die van de eindversterker (voedingsspanning) en stereo luidsprekerkabels, die kort kunnen zijn omdat de eindversterker vlakbij de luidsprekers kan worden geplaatst. Omdat de eindversterker zeer compact is en geen warmte ontwikkelt kan hij gemakkelijk en veilig worden weggewerkt onder bijvoorbeeld meubilair. Het formaat van beide units is slechts (L)10,5 x (B)5 x D(17,5) cm

Verkoopprijs: 599 euro (zender, ontvanger/versterker en afstandsbediening)

MERK

EDITORS' CHOICE