NIEUWS

Steeds populairder: internetradio

Redactie HiFi.nl | 30 september 2009

(gezien op internet)

Twaalf procent van de radioluistertijd in Nederland vindt reeds plaats via internet. Dat meldt de vertegenwoordiger van de Nederlandse radiostations, het Radio Advies Bureau (RAB).

Het bureau noemt Digital Audio Broadcasting (DAB) "de volgende fase". Deze technologie gaat als het aan het bureau ligt vanaf nu écht zijn intrede doen, mede omdat de regering onlangs heeft besloten dat de uitgifte van commerciële ether frequenties gepaard zal gaan met de introductie van DAB.


Foto: met deze NAD C715 kan DAB radio worden ontvangen

De voordelen van het DAB systeem zijn dat het storingsvrije radio kan ontvangen en dat er extra ruimte vrij komt voor meer zenders. Bij de uitzendingen kan bovendien randinformatie worden uitgezonden. Voor ontvangst van DAB radio is wel een speciaal radiotoestel vereist.

Of deze technologie werkelijk aan populariteit zal gaan winnen is de vraag. Het streamen van muziek over het internet wordt namelijk steeds sneller en stabieler. Ook wordt het in het geval van mobiel internet steeds goedkoper. DAB heeft wat dat betreft een achterstand opgelopen.


EDITORS' CHOICE