NIEUWSNaim Audio

Naim introduceert Zero Jitter S/PDIF DAC

Redactie HiFi.nl | 28 augustus 2009 | Naim Audio

(Ingezonden mededeling)

Naim heeft haar eerste DAC geïntroduceerd in het Britse Salisbury. Deze DAC zou zonder vervorming S/PDIF signalen over kunnen zetten op hoogwaardig niveau.

De audiofiele omzetter is volgens Naim de eerste Apple autenticated DAC van high-end proporties, wat inhoudt dat de gebruiker direct op digitale wijze verbinding kan maken met iPods of iPhone. Ook ondersteunt de DAC UPnP streaming, de duizenden internetradiostations over de iPod of iPhone en natuurlijk de op dit medium opgeslagen muziek.

Jittervrij
Naim kan stoelen op ervaring en het letten op de kleinste details, waardoor de componenten zo`n hoge kwaliteit waarborgen. Normailter wordt het geluidssignaal vanaf een S/PDIF aansluiting direct naar de masterklok geleid, maar de Naim DAC buffert dit signaal eerst op een solid state disk. Pas hierna wordt het geluidssignaal naar de DAC-chips geleid via een vaste frequentie masterklok, waardoor de kans op jitter via deze verbinding volledig geelimineerd wordt. De combinatie van het geheugen, master klok en de DAC gedragen zich als het ware als een cd-speler opbouw. Naim redeneert dat S/PDIF een bron van storing kan geven, maar prefereert deze aansluiting weer boven coaxiale verbindingen, wat weer aardingsproblemen met zich mee kan brngen. Het filter in de Naim DAC wordt geleid via een sterke SHARC DSP-chip. Voor de uitgangen en na dit filter zitten twee Burr- Brown PCM 1704 DAC`s, dezelfde als in de Naim CD555 cd-speler. Daarna volgt een hoge kwaliteits discreet opgebouwde outputstage die het signaal naar een versterkingsbron kan leiden.

De Naim DAC kent acht S/PDIF inputs, twee 75 Ohm BNC, twee RCA en vier Toslinkconnectoren. Natuurlijk is de stroomvoerziening te upgraden middels een externe voeding. Verder kent de DAC twee usb-inputs, voor iPhone/ iPod of een usb-stick met muziek. Als outputs heeft de gebruiker de keuze tussen een omschakelbare ontkoppelde DIN- of RCA uitgang. De Naim DAC is te upgraden qua software, dus ook voor toekomstige software en hardware geschikt. Vanaf een usb-stick kan de DAC WAV-bestanden afspelen (tot 768 kHz aan 24 bit), via S/PDIF loopt de samplingrate tot 192 kHz/ 24 bit. Door de audiofiele opbouw kent de DAC een geringe totale harmonische vervorming van minder dan 0,002%. De DAC is volledig afstandsbedienbaar via een Naim of Apple afstandsbediening.

De Naim DAC zal naar alle waarschijnlijkheid leverbaar zijn vanaf begin oktober, de verkoopprijs is vooralsnog niet bekendgemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE