NIEUWS

Eikel – Publicatie week 34


Marc Brekelmans | 20 augustus 2009

Zoals u wellicht weet zitten we bij HiFi.nl momenteel midden in de vakantieperiode, terwijl in het Noorden van het land de meeste mensen al weer aan het werk zijn. Tsja, vakantiespreiding... Met als gevolg dat ik weer eens op de stoel mag zitten als uitvoerend hoofdredacteur van HiFi.nl. De afgelopen maanden heb ik me namelijk grotendeels bezig gehouden met onze nieuwe website Muziek.nl.

Beide publicaties liggen natuurlijk in beleving dicht bij elkaar: beide gaan over muziek en muziekliefhebbers. Maar er zijn ook verschillen. Wordt muziek door veel lezers van HiFi.nl nogal eens gezien als een middel, op Muziek.nl is muziek het doel. Vreemd eigenlijk, dat verschil in benadering – maar daar heb ik in het verleden al veel vaker over geschreven – want volgens mij is het juist de bedoeling van een hifi-set om het maximale uit de muziek te halen. De installatie zou dus het middel moeten zijn en de muziek het doel. Kilian Bakker heeft daar deze week een leuk artikel over geschreven onder de naam `Scrat`, u weet wel, dat beestje dat in Ice Age wanhopig achter die eikel aanrent.

Maar ook Kilian heeft af en toe wel eens last van audiofilia nervosa. Zo probeerde hij onlangs de Kemp SNS plug, een parallel netfilter dat de weergave van uw kostbare installatie weer een stukje dichter bij de `Scrat-eikel` brengt. In zijn wekelijkse tip – de 100ste zit eraan te komen – schenkt hij aandacht aan het toenemende aantal mono-opnamen en de optimale weergave daarvan. Een goed voorbeeld is de heruitgave van de complete Beatles catalogus door EMI: deze worden zowel in stereo als in mono uitgebracht, waarbij de mono-versies volgens Sir George Martin de ultieme geluidskwaliteit bieden (dus beter dan de stereo-mixen die gelijktijdig uitgebracht zullen worden). Mocht u die mono-versies willen kopen dat moet u snel zijn, de mono-box is namelijk, in tegenstelling tot de stereo-box, zeer beperkt in oplage. Meer informatie over de Beatles heruitgaves kunt u vinden op Muziek.nl.

René van Es ging deze week aan de slag met een stel bijzondere luidsprekers. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is moeten de fraaie kasten zo dicht mogelijk tegen de muur geplaatst worden. Dat kan niet goed gaan hoor ik u denken. Maar wij hadden de kleine versies van de Klangwerk luidsprekers – want daar heb ik het over – tijdens de VAD show 2008 al op onze stand gebruikt....en dat klonk verrassend goed! Of de vloerstaande broertjes net zo overtuigend waren kunt u lezen in de recensie van René.

Een Hi-Visit bij importeur Music2, het op een na laatse deel van de serie De Grammofoon en de nodige muziek- en filmrecensies maken de publicatie voor deze week weer compleet. En mocht u nog meer muziekrecensies willen lezen neem dan eens een kijkje op Muziek.nl – tsja, ik ben niet voor niets de hoofdredacteur van die site ;-)

Veel leesplezier,
Marc Brekelmans

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Klangwerk (audio)PHIL luidspreker
Voor het eerst sinds hun komst, begin januari van dit jaar, gaan mijn eigen speakers van hun plaats. Dat moet wel, want de Klangwerk PHIL luidsprekers wensen met de rug tegen de muur te staan. Hoe dichter bij de muur, des te beter eigenlijk. Je mag ze zelfs aan de muur ophangen, als je de moeite neemt om de voet er even af te schroeven.

Kemp SNS Plug
Lichtnetstoringen blijven een grote ergernis voor de audiofiele gemeenschap en daarom is Ron Kemp al jaren bezig met zijn Kemp Elektroniks lichtnetproducten. We besloten één van de kleinste Kemp producten, de SNS plug onder de loep te nemen. De SNS Plug is compact, betaalbaar, gemakkelijk te installeren en voorzien van een vijftraps parallel-circuit.


Achtergrondartikelen

De Grammofoon - De invloed van de open-lus versterking op de RIAA-correctie 
In het laatste onderwerp over RIAA-correctie besteden we aandacht aan de invloed die de openlus versterking heeft op de RIAA- of RIAA/IEC-correctie karakteristiek. Bij het ontwerpen van de phono-voorversterker moeten we rekening houden met de openlus versterking van de toegepaste versterkerschakeling.

Scrat 
Wat is er voor de verstokte audiofiel leuker dan het aanschaffen van nieuwe geluidsdragers, exotische accessoires of nóg betere apparatuur? Gezellig spelen met kabels, dempers en de opstelling van de luidsprekers, onbegrijpelijk vertaalde handleidingen haastig doorbladeren of meteen opzij leggen want er moet muziek klinken. Dat is immers waar de HiFi-hobby om  draait.

Tip! Mono Door Wiper-Short 
Naast multi-kanaalsweergave is er een - weliswaar lichte - terugkeer naar Mono weergave merkbaar in de audiowereld, getuige de vele audiofiele Mono LP-heruitgaven en soms zelfs Mono CD`s. Voor muziekliefhebbers die hun LP`s of CD`s in Mono willen afluisteren zou een Mono functie op de (voor-) versterker of CD-speler handig zijn, echter: de meeste moderne apparatuur mist die functie, helaas. Deze weektip richt zich daarom op audiofielen die geen andere versterker willen aanschaffen maar wel af en toe lekker `Monomaan` willen luisteren.


Hi-Visit

Music2 Audio Import 
Het is een beetje vreemd om bij de meeste importeurs op bezoek te gaan en te constateren dat je, als je apparatuur wilt zien, aan het verkeerde adres bent. De meeste importeurs hebben geen demoruimte; hun demoruimtes zijn immers verdeeld over hun dealers. Geen wonder dat Marco en Glenn mij ontvangen in de huiskamer van hun woning, waar genoeg snoepgoed staat dat op de achtergrond aangenaam muziek produceert.


Muziek- en filmrecensies

The Dead Weather - Horehound (CD)
Het lijkt wel een trend, om als beroemd muzikant eens met andere collega’s samen te spelen dan met je gebruikelijke bandleden en zo’n project dan weer tot bandje te verheffen. Them Crooked Vultures, Chickenfoot, The Raconteurs. Twee leden van die laatste band zitten ook in The Dead Weather, The Kills en Queens of the Stone Ages leveren de rest. Niet dat Horehound als een van die bands klinkt, dat is het mooie.

PJ Harvey – 4-Track Demos (LP)
Universal maakte niet de meest voor de hand liggende keus, toen juist dit album uit de discografie van PJ Harvey uitverkoren werd om in de reeks Back on Black op vinyl gezet te worden. Het zijn de kladjes voor Rid Of Me, het tweede album van Harvey, uit 1993, dat werd vastgelegd door Steve Albini. Het is ook PJ Harvey op haar puurst: in haar eentje, emotioneel complex, ongegeneerd hysterisch. Dit gaat ver, dit snijdt diep.

Klimt! – Kiss the Guitar Player (CD)
Dit album, voorzien van de ondertitel Dialogues For Guitar & String Quartet, verschijnt op Challenge Classics, in de even fraaie als uniforme covers die kamermuziekopnamen op dat label delen. Bedrieglijk, want bij Klimt!, voorheen het Gustav Klimt String Quartet, staat de klassieke muziek zeker niet voorop. De ‘gesprekken’ met een zevental gitaristen worden gevoerd in zeer uiteenlopende talen met namen als jazz, flamenco en rock.

SherryBaby (DVD-film) 
Sherry Swanson is een jonge vrouw die vervroegd de gevangenis verlaat. Ze gaat onder strikte controle van de reclassering naar een opvanghuis, maar heeft slechts één doel: het contact met haar dochtertje herstellen. Maggie Gyllenhaal brengt op indrukwekkende wijze het complexe personage tot leven, wat maakt dat deze kleine productie ondanks een op het eerste gezicht niet zeer origineel verhaal veel indruk maakt.

EDITORS' CHOICE