NIEUWSAyre

Ayre QB-9 USB DAC


Redactie HiFi.nl | 17 juli 2009 | Ayre

(Ingezonden mededeling - geschreven door Michael Huigen van Audiac)

Wie had er ooit gedacht dat we in 2009 massaal naar een draagbaar muziekmedium met een opslagcapaciteit van honderden CD’s en de afmetingen van een creditcard zouden luisteren? De tijd gaat snel en de werelden van Audio en Computer kruipen steeds dichter naar elkaar toe. Niet verwonderlijk, het afspelen van muziek vanaf een computer kan namelijk erg functioneel en gemakkelijk zijn. Toch blijven vele audioliefhebbers liever nog een stukje bij de computer vandaan, de weergavekwaliteit laat vaak nog veel te wensen over. Ayre Acoustics QB-9 USB DAC brengt daar verandering in.

USB

Muziekweergave via een USB kabel en een externe DAC is een veelgebruikte methode om de digitale datapakketjes vanaf de computer naar de analoge buitenwereld te vertalen. Hierin schuilt echter ook een groot nadeel; bij vrijwel alle USB DAC’s is de computer de baas en domineert de snelheid van de datatransmissie via de interne variabele computer-clock. De DAC moet de computer volgen en alle tijdsfouten die tijdens de transmissie ontstaan worden 1 op 1 doorgegeven aan de DAC. Beangstigende jitterwaarden en onbevredigende geluidskwaliteit zijn het resultaat. Dat dit anders kan wordt bewezen door Gordon Rankin van Wavelength Audio. Hij ontwikkelde het Streamlength Asynchronous USB Audio protocol; een techniek waarbij de DAC niet langer gecontroleerd wordt door de variabele clock-frequentie van de computer maar die rollen geheel omdraait.

Ayre exclusief

Ayre Acoustics QB-9 USB DAC mag exclusief gebruik maken van deze techniek. De masterclock zit hierbij precies waar hij hoort, naast de DAC waar hij de data met een perfecte timing en minimale jitter uit kan lezen. Ingewikkelde technieken gebruikt bij andere USB technieken die pogen om tijdsfouten te onderdrukken zijn overbodig geworden – er ontstaat simpelweg geen tijdsfouten. De klankmatige voordelen zijn enorm.

QB-9 USB DAC

Uiteraard heeft Ayre Acoustics met haar kennis van digitale audio enorme zorg besteed aan het creëren van de perfecte fixed frequency clock voor het nauwkeurig transporteren van de Data. Maar er is meer nodig om de kwaliteit van dit medium volledig te benutten. Een met zorg gereguleerde voeding en een volledig gebalanceerde, discreet opgebouwde signaalverwerking vrij van Global Feedback staan garant voor Ayre’s bijzonder natuurlijke klankkarakter. Stereo DA conversie vanaf een computer met een USB verbinding en een resolutie tot 24bit/96kHz op het allerhoogste niveau – Dat is de Ayre Acoustics QB-9 USB DAC.

Ayre Acoustics QB-9 adviesprijs: 2.699 euro.

EDITORS' CHOICE