NIEUWS

Grootste digitale 3D bioscoop van de Benelux

Redactie HiFi.nl | 08 juli 2009

2009 is het jaar van de grote doorbraak van de 3D films. Tenminste, als het aan Hollywood ligt. Eind vorige maand opende CineMec de grootste digitale 3D bioscoopzaal in de Benelux. De nieuwe hal heeft meer dan duizend stoelen, een scherm van 160 m2 en het nieuwste digitale surround geluidssysteem van Europa. In tegenstelling tot de grote filmtheaters die films nog anoloog vertonen, heeft CineMec ook de allernieuwste digitale projectoren geplaatst.

Hollywood produceert steeds meer 3D films. Zo beleefde de nieuwe Pixar film `Up` zijn premiere op meer dan 1.500 3D schermen in Noord Amerika. Tijdens het Film Festival Cannes werd deze ontwikkeling bevestigd: ‘Up’ was daar de openingsfilm. Ook in Nederland lijkt de trend aan te slaan: van nieuwe bioscoop films die in 2D èn 3D worden getoond, wordt de 3D variant vaak beter bezocht. Het is duidelijk dat 3D films een nieuwe groeimarkt vormen.


Bezoekers in de nieuwe CineMec XL zaal tijdens de opening

Gerben Kuipers, directeur en eigenaar van CineMec houdt al jaren een pleidooi dat bioscoopexploitanten 3D digitaal moeten gaan. Kuipers: “Ik draai al een half jaar volledig digitaal in alle 8 zalen en in CineMec XL staan zelfs twee projectoren. Dat is ook nodig om een maximale lichtopbrengst te hebben voor het enorme doek dat er hangt. Dat levert een haarscherp beeld, waardoor het voor de bezoeker een fantastische beleving is.

In 1999 werd gestart met de bouw van de CineMec bioscoop, gevestigd in een geluidswal langs de A12. Dit was een uniek project dat de ruimte een duurzame dubbele functie gaf. De bioscoop bestond uit 8 verschillende zalen. Op 27 juni werd de nieuwe CineMec XL zaal, met maarliefst 1050 stoelen, geopend. In de nieuwe zaal zagen genodigden, waaronder Rene Mioch, Marijke van Haaren en Loretta Schrijver met de speciale brilletjes premières van 3D oceaanfilms die de komende zomermaanden dagelijks te zien zullen zijn.

U2 krijgt de eer om de nieuwe CineMec XL zaal muzikaal in te wijden voor publiek. De concertregistratie van de Vertigo-tour in 3D is een geweldige opwarmer voor het concert dat de band op 20 en 21 juli in de Arena geeft, en een troost voor diegenen die geen kaartje meer konden krijgen. Digitale 3D beelden en 5.1 Surround geluid zorgen voor een unieke ervaring.

 

Gratis naar U2 3D in CineMec XL?
Doe dan mee aan de prijsvraag op Muziek.nl. We geven maar liefst 100 keer 2 kaartjes weg!


EDITORS' CHOICE