NIEUWSGuru

Guru luidsprekers naar Nederland en België

Redactie HiFi.nl | 03 juni 2009 | Guru

(ingezonden mededeling)

Sinds dit voorjaar beschikt Guru over een Nederlandse importeur en distributeur: Guru Audio Benelux. Ton van der Veeken van Guru Audio Benelux laat u graag kennis maken met de speciale Guru QM10 luidspreker. De QM10, ontworpen door geluidstechnicus Ingvar Öhman, scoort hoge ogen onder recensenten.

Met de Guru QM10 lanceert Guru een radicaal nieuwe speakertechnologie, aldus de fabrikant. Dat is volgens diverse publicaties in de internationale pers al direct te zien aan het afwijkende ontwerp: de speaker is breder dan hij hoog is. Voor een optimale weergave moet hij bovendien dicht tegen de muur staan om een volledig en ruimtelijk klinkend muziekbeeld te geven. Compleet anders dus dan conventionele speakers die bij voorkeur meer vrij staan. Dit heeft volgens de fabrikant een onmiskenbaar voordeel: Guru’s nemen weinig ruimte, zijn in haast elke kleinere huiskamer uitstekend te plaatsen en verrassen overal met een betoverende, transparante en doortekende geluidsweergave.

Zo ontstond Guru
De Zweedse ingenieur en geluidstechnicus Ingvar Öhman ontwierp eind jaren ’80 zijn Quality Manager 10 voor professioneel gebruik in de geluidsstudio. Öhman had de nauwkeurig werkende mini monitor speaker nodig voor zijn wetenschappelijk onderzoek naar het menselijk oor. Al snel ontstond er vraag naar de kleine speaker, in Zweden en daarbuiten. Maar Öhman leverde mondjesmaat en soms pas na enkele jaren. ‘Not a friendly way to do business’, zegt hij daarover nu met gevoel voor understatement. In 2007 overtuigde zijn vriend, de violist Erik Ring, hem ervan de speaker te gaan produceren voor de consumentenmarkt.

Inmiddels hebben al enkele high end audio dealers in Nederland en België Guru in hun assortiment opgenomen. De Guru QM10 is er in verschillende uitvoeringen: glanzend wit of zwart en matzwart. Hij staat bij voorkeur op een stand maar kan bijvoorbeeld ook in de boekenkast of op het dressoir staan.

Meer info: www.guruproaudio.com
Of email: info@guruaudio-benelux.com

Naschrift van de redactie (08-06-2009): Importeur Guru Audio meldde ons dat de prijs van de QM10 per onmiddellijk is verlaagd van 2.350 naar 2.095 euro per paar.


EDITORS' CHOICE