NIEUWS

Verslag High End München 2009

Redactie HiFi.nl | 30 mei 2009

(ingezonden mededeling)

Audiac, importeur van o.a. Acram, Tivoli Audio, Ayre Acoustics en Wilson Audio was dit jaar ook op de High End 2009 in München. Eigenaar Bert Bazuin doet verslag van de ontwikkelingen rond zijn merken.

Het afgelopen Hemelvaart weekend trokken veel Nederlanders richting Duitsland. Tussen alle sleurhutten en kano’s op de Imperial manoeuvreerde ook een auto die onze Oosterburen niet alleen vanwege mooi weer, natuur en ‘Bierstube’ kwam bezoeken. In München vond namelijk de grote High End Show plaats. Een goede reden om ruim 800 km te sturen en veel van onze leveranciers weer even persoonlijk te zien en spreken. De belangrijkste items hebben wij voor u verzameld in deze nieuwsbrief.

Arcam
Arcam deelde haar grote ruimte met Kef. Naast een fraaie surround setup rond de AVR600 was een kostbaar stereo systeem te horen waarbij de CD37 verantwoordelijk was voor het aftasten van de glimmende ronde schijfjes.

De nieuwe AV888 Surround Processor, met onder andere volledige controle over alle HD-audioformaten en een grote array van gebalanceerde uitgangen waarvan 3 voor uw subwoofer(!), was statisch te bewonderen. Evenals de P777 eindversterker. We verwachten deze twee topmodellen eind juni in huis te hebben. Ook de Blu-ray bron vordert gestaag, de eerste in-home testen zijn bijzonder. Het zal nog wel even duren voordat deze speler leverbaar zal zijn, Arcam verwacht omstreeks oktober, maar wij zijn er van overtuigd dat dit een speler van uniek niveau zal worden. De AVR600 wordt wereldwijd geweldig ontvangen.

Ayre Acoustics
Ayre toonde haar complete gamma op de stand van de Duitse importeur Sun Audio. Vooral de QB-9 USB DAC trok veel aandacht. Er was zowel een zilver als zwart exemplaar te bewonderen. Wij verwachten deze binnen enkele weken in huis te hebben. De productie heeft enige vertraging opgelopen in verband met een verbetering in de software.

Ook de CX7e-MP Upgrades verwachten wij op korte termijn beschikbaar te hebben. De heren van Ayre hebben het besturingsprotocol voor het updaten van de software aangepast zodat dit nog eenvoudiger is geworden en geen dure programmeertool vereist. Zodra we de nodige materialen voor de upgrades in huis hebben nemen we contact met u op.

Ander interessant nieuws is een upgrade mogelijkheid voor de Ayre K-5Xe voorversterker. Ook hier is een MP upgrade voor beschikbaar gekomen die een grote klankmatige verbetering realiseert. Meer details en prijzen van deze upgrade volgen spoedig.

Revel Speakers
Revel toonde haar nieuwe Concerta On Wall series. Werkelijk een fraai systeem, zowel akoestisch als optisch perfect geoptimaliseerd voor montage aan de wand. Alle benodigde onderdelen voor wandmontage worden meegeleverd net als speciale voetsteunen voor plaatsing op een meubel. Een standaard voor vloerplaatsing is optioneel. Eventueel zijn deze luidsprekers te combineren met de B120 subwoofer die middels de optionele TX1 transmitter draadloos aan te sturen is. Naar onze mening is dit de perfecte luidspreker in combinatie met een Plasma of LCD.

Thiel
Thiel deelde ons mede dat de Birds Eye Maple uitvoering van de CS1.6 niet langer leverbaar is. Daarnaast zal er een verandering zijn in het subwoofer programma. De Thiel SmartSub 2, 3 en 4 zullen niet meer geproduceerd worden. De kleinste Thiel subwoofer, de SmartSub (SS) 1 zal opgevolgd worden door de Thiel Universal Smart Sub (USS). Deze subwoofer, met dezelfde afmetingen, is uitgerust met een betere versterker die doorkoppelen van meerdere subwoofers mogelijk maakt. Bijkomend voordeel is de lagere prijs van de USS. Prijzen en details volgen.

Wilson Audio
Tijdens de High End München show introduceerde Dave Wilson de Sasha W/P. De opvolger van de Watt/Puppy 8. In 1985 introduceerde Dave Wilson de Watt en kort daarna de Puppy voor aanvulling van de laagste octaven. Al snel ontwikkelde deze combinatie zich tot een full range luidspreker die wereldwijd door veel liefhebbers en professionals gebruikt wordt. De recente ontwikkelingen op het gebied van luidsprekerunits zorgde voor een verbetering in de Alexandria en de Maxx. Nu zijn deze ook doorgevoerd in de Sasha W/P. Wij verwachten de Sasha WP in Juli te introduceren.

Wadia
Wadia had goed nieuws, eind juli is de DAC met geïntegreerde versterker naar verwachting leverbaar. Deze heeft meerdere digitale ingangen, waaronder USB. Dit maakt het de perfecte combi voor de Wadia 170iTransport. De afmetingen zijn gelijk aan de 170iTransport zodat een High End mini systeem ontstaat. De versterker wordt zowel in zilver als zwart leverbaar. De losse DAC met volumeregeling staat gepland voor september/oktober. Ook de Wadia 381 CD speler is inmiddels beschikbaar. Audiac verwacht deze speler, waarvan het optionele digitale input board nu ook een USB ingang heeft, binnenkort aan u voor te kunnen stellen.

Met vriendelijke groet,

Bert Bazuin
Team Audiac


EDITORS' CHOICE