NIEUWS

Eerste 3D projectie zonder bril in museum

Redactie HiFi.nl | 20 april 2009

Ingezonden mededeling

Afgelopen week is de jubileumtentoonstelling van het Allard Pierson Museum te Amsterdam geopend. Onderdeel van deze speciale tentoonstelling is een levensechte 3D projectie van een digitaal gerestaureerde faraokop en een Griekse prijsamfoor. Een historische primeur, want een dergelijke 3D visualisatie wordt voor het eerst in een Nederlands museum getoond.

Dankzij de toegenomen digitalisering, is het steeds gemakkelijker om betrouwbare 3D-reconstructies te maken. Sinds kort is het mogelijk om 3D visualisaties te tonen op een speciale xyZ 3D monitor, zonder dat hierbij een “3d-brilletje” nodig is. Dit wordt in het Allard Pierson Museum nu voor het eerst in een Nederlands museum getoond.
Het Nijmeegse 3D bedrijf Zero Creative leverde hiervoor haar unieke xyZ 3D LCD scherm inclusief de op maat gemaakte 3D animaties van een faraokop en een prijsamfoor.

3D Projectie

Dankzij deze 3D visualisatie kan zonder veel woorden worden uitgelegd hoe een incomplete faraokop er oorspronkelijk uitzag en welke reconstructiemogelijkheden er zijn. Tevens wordt een Griekse prijsamfoor getoond, met daarop vier atleten die destijds anatomisch incorrect werden weergegeven. Een 3D animatie laat zien hoe de vaas eruit had gezien, als de atleten wel correct waren geschilderd.

De tentoonstelling, genaamd “Toekomst voor het Verleden”, vindt plaats ter ere van het 75-jarige bestaan van het aan de Oude Turfmarkt gelegen museum. Het is dé locatie in Amsterdam, waar bezoekers kennis kunnen maken met de archeologie en de oude beschavingen van het Middellandse Zeegebied.


EDITORS' CHOICE