NIEUWSPied Piper

Pied Piper Super Active MK IV

Redactie HiFi.nl | 17 maart 2009 | Pied Piper
(Ingezonden mededeling)

De ontwerper van The PiedPiper Gerbrand van Veen was al direct na de introductie van deze in Nederland populaire luidspreker in 1982 al overtuigd van het nut van het apart actief aansturen van elke luidsprekerunit in de kast. De voordelen zijn talrijk. Minder intermodulatievervorming, beter fasegedrag van de actieve crossovers, geen invloed van de luidsprekerkabels betere demping van de units door het ontbreken van spoelen en condensatoren tussen de eindversterkers en de units.

In de afgelopen 25 jaar hebben de ontwerpers niet stil gestaan maar het vorige active systeem is inmiddels al meer dan 12 jaar oud. Toen bestonden er nog nauwelijks mobiele telefoons. Stoorsignalen met name ook hoogfrequent vereisten de nodige aanpassingen.

Pied Piper Active MK IV

De nieuwe MK IV is op diverse punten aanzienlijk verbeterd. Zo ontbreekt de randaarde. Problemen met aardlussen waardoor bromproblemen konden ontstaan zijn nu voorgoed verdwenen. Toch blijft een standaard eurosnoer mogelijk. De volledig in eigen beheer door medewerker Aart Schipper (in nauwe samenwerking met zijn vader ing. Hans Schipper, de ontwerper van de vorige Active!) ontworpen dubbelzijdige print is voorzien van een groundplane in combinatie met volledig symmetrisch uitgevoerde audioverbindingen. De koperbanen zijn verguld en uiteraard loodvrij gesoldeerd. Voor de voeding is een apart compartiment gerealiseerd. Een en ander resulteert in een buitengewoon stil ontwerp met nog minder vervorming. Veel aandacht ook voor de kwaliteit van de onderdelen/ Zo worden in het crossover de hoogwaardige styroflex condensatoren gebruikt. Ook het uitgangsvermogen is verhoogd waardoor nog meer “headroom” vooral in het middengebied ontstaat. Ook over de veiligheid is goed nagedacht: de power-led gaat alleen aan wanneer de zekeringen heel zijn en de inschakelvertraging zonder enig bijgeluid de eindtrappen ingeschakeld heeft.

The PiedPiper produceert al dertig jaar duurzaam hetgeen inhoudt dat zelfs actives van 25 jaar geleden nog altijd kunnen worden gerepareerd. Maar dat er binnen afzienbare tijd een interessante inruilactie komt ligt voor de hand. De ingeruilde actives zullen het dan voor veel passiefbezitters aantrekkelijk maken om hun passieve PiedPipers voor een aantrekkelijke prijs te laten ombouwen tot actives…


EDITORS' CHOICE