NIEUWS

Kritiek - Publicatie week 5


Max Delissen | 29 januari 2009

Het aardige aan het schrijven van dit voorwoord is dat er – in de dagen volgend op onze wekelijkse publicatie - altijd wel mensen zijn die een reactie sturen. Soms plaatsen ze die zelf onder het bericht, soms valt hij virtueel op onze digitale deurmat. Meestal zijn het leuke berichtjes, als we een verrassende recensie of een interessant achtergrondartikel hebben geplaatst. Maar af en toe blijkt één van onze auteurs (inclusief ondergetekende) ongewild op iemands tenen te trappen.

Zoals ik al eerder op deze plek schreef kunnen we soms van tevoren uittekenen welke kant het opgaat met die reacties. Als er weer eens een “omstreden” onderwerp als netkabels, cd-verbeteraars of andere “onzin” is geplaatst. Dat is dus niet erg, want we hebben behalve een dikke huid ook een heleboel begrip voor opvattingen die afwijken van de onze.


Maar afgelopen week werd er, wat ons betreft vrijwel uit het niets, redelijk wat kritiek over ons uitgestort naar aanleiding van onze mini-analoogspecial en mijn begeleidende voorwoord. Ik stak daarin de loftrompet over de geluidskwaliteit van vinylweergave. Sommigen meenden dat op te moeten vatten als een diskwalificatie van andere geluidsdragers. Alle nadelen van langspeelplaten en de daarvoor benodigde afspeelapparatuur werden voor het gemak maar op de hoop van achterhaald, onwerkbaar en daardoor onbruikbaar gegooid.

Het valt niet te ontkennen, de CD is een fantastisch functionerend en goed klinkend medium, met een enorm gebruiksgemak. Veel gebruikt hier ter redactie (en bij mij thuis), maar sommige mensen (waaronder ik) houden nu eenmaal meer van vinyl. Zoals andere mensen liever in een Fiat 500 rijden dan in een Mercedes. Kwestie van smaak, en u weet wat daarover de uiterste waarheid is, nietwaar?

Dat we regelmatig aandacht aan vinyl besteden komt gedeeltelijk voort uit onze eigen liefde voor deze geluidsdrager, maar ook uit de gortdroge constatering dat LP`s en platenspelers zich al een hele tijd in een sterk stijgende belangstelling mogen verheugen. Dat is meetbaar aan de hand van verkoopcijfers, daar verandert geen enkele digifiele cynicus iets aan.

Het zal dus niet de laatste keer zijn dat u hier iets over dat onderwerp kunt lezen. En daar laten we het in deze discussie voorlopig even bij. Als we dan overgaan tot de orde van de (donder)dag komt vanzelf de nieuwe publicatie aan bod.

Twee sets fraai vormgegeven luidsprekers van Monitor Audio mochten een tijdje logeren bij René van Es. Zijn avonturen met deze weergevers zijn deze week te lezen. En een multitest van alles-in-1 designsets. Compacte apparaten waarmee naar de radio kan worden geluisterd, cd`s kunnen worden gedraaid, en waar de luidsprekers voor het (draagbare) gemak zijn ingebouwd. Op hoog niveau, dat wel. Dit artikel verscheen overigens eerder in Hifidelity, hét nieuwe magazine over Mensen, Muziek en Film.

Ook kunt u deze week het interview met Jan Douwe Kroeske lezen dat eerder werd gepubliceerd in het magazine Hifidelity. Meestal wachten we wat langer met het doorplaatsen van artikelen, maar volgende week begint Jan Douwe`s theatertour van 2 meter het Theater In, waaraan ook wij onze medewerking verlenen in de vorm van redactionele aandacht en promotie. U zult het ons vast wel vergeven dat we zo snel al een artikel uit ons magazine hier laten terugkomen. Zeker als u de moeite neemt om een avondje het theater in te gaan om deze bijzondere tournee bij te wonen.

Een handige hifi-tip (en sorry, hij is voor de bezitters van een platenspeler), interessante muziek- en filmbesprekingen en een mooie set van een lezer ronden het weer af voor deze week.

Veel leesplezier, en als u wilt reageren: schroom niet!

Max Delissen
HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware recensies

Multitest All-In-1 designsets
De markt voor compacte en gemakkelijk plaatsbare geluidsapparatuur heeft de laatste jaren een flinke vlucht genomen. Moest de muziekliefhebber het een decennium geleden in de keuken of op de slaapkamer nog doen met een gettoblaster of een microsetje met dito geluidskwaliteit, tegenwoordig is de keuze heel wat groter, en klinkt het allemaal een stuk volwassener.

Monitor Audio Radius High Definition
De doorsnee audiofiel heeft niet zoveel op met design. Een gefineerde kist is prima, als het geluid maar goed is. Deels ben ik zo’n soort mens, deels geniet ik erg van een uiterlijk waar aandacht aan is besteed. Design en weergave kunnen best hand in hand gaan. Dat bewijst Monitor Audio met de Radius HD serie, die onlangs als High Definition op de markt is gezet.

Achtergrondartikel

2 Meter De Studio Uit
Al 22 jaar is Jan Douwe Kroeske de drijvende kracht achter de immens populaire 2 Meter Sessies. Lang geleden ontstonden deze unieke opnames als onderdeel van zijn radioprogramma 2 Meter de Lucht in. Vanaf februari gaat Kroeske met het concept het theater in.


Tip!

Voorkom gesneuveld cantilever
Als trotse platenspelerbezitter zal menig vinylist zijn of haar analoge kleinood regelmatig afstoffen. Helaas wil zo`n goedbedoelde poetsactie nog wel eens tot de beschadiging van een aftastelement leiden, bijvoorbeeld wanneer het fragiele cantilever op onbedoelde wijze in aanraking komt met een doek, borstel of mouw (overigens kan men een platenspeler beter met een zachte borstel afstoffen en een Acryl stofkap met een speciale microvezel doek).


Muziek- en filmbesprekingen

Michael Mantler - Concertos (CD)
Onvermoeibaar beslecht de oorspronkelijk uit Oostenrijk afkomstige componist, trompettist en bandleider Michael Mantler de grenzen tussen jazz, modern klassiek (new music) en rock. Zijn nieuwste project, zeven concerten voor evenzoveel soloinstrumenten, begeleid door het Kammerensemble Neue Musik Berlin onder leiding van Roland Kluttig, grijpt terug op zijn vroege Amerikaanse werk eind jaren 60 met het Jazz Composer’s Orchestra.

Dvorak - Symphony no.6 /Yakov Kreizberg (SACD)
Na eerder voor Pentatone al Dvorák’s 8e en 9e symfonie opgenomen te hebben continueert de in Rusland geboren Amerikaanse dirigent Yakov Kreizberg met het Nederlands Filharmonisch Orkest Amsterdam zijn Dvorák cyclus met de 6e symfonie in D, Op. 60.

Royal Concertgebouw Orchestra - Stravinsky (SACD)
Als liefhebber van de werken van componist Igor Stravinsky heb ik zijn vroege balletten al in vele uitvoeringen in de kast staan maar iedere keer wanneer er weer een andere versie op disc verschijnt heeft zo’n nieuwe interpretatie toch steeds opnieuw een magische aantrekkingskracht op mij.

Les parapluies de Cherbourg (DVD-film)
Zuurstok is de mooiste kleur. Dat is de titel van een kinderboek van Imme Dros en Harrie Geelen, maar ook zeer van toepassing op filmklassieker van Jacques Demy uit 1964. Meer nog dan de overdadige kleurstelling valt in het eenvoudige liefdesverhaal dat tevens het debuut was van Catherine Deneuve op dat alle dialogen gezongen zijn. De soundtrack van Michel Legrand is legendarisch.

EDITORS' CHOICE