NIEUWSMarantz

Marantz anamorphic Cinemascope lens

Redactie HiFi.nl | 12 januari 2009 | Marantz

(Ingezonden mededeling)

Marantz introduceert een hoogwaardige conversielens als accessoire voor haar VP-11S1/S2 en VP-15S1 projectoren waarmee het mogelijk is een beeld weer te geven met een aspect ratio van 2.35:1 oftewel een beeldverhouding van 21x9, het formaat dat ook in bioscopen wordt toegepast.

Vandaag de dag is het moeilijk om nog een TV aan te schaffen met de oude vertrouwde 4x3 beeldverhouding, oftwel een aspect ratio van 1.33:1. De introductie van de breedbeeld TV ging gepaard met de huidige 16x9 verhouding, oftewel een aspect ratio van 1.78:1.

Echter is het in bioscopen toegepaste beeldformaat nòg breder. Hier wordt namelijk gebruik gemaakt van het door Twentieth Century Fox geïntroduceerde CinemaScope-systeem dat een aspect ratio van 2.35:1 hanteert wat gelijk staat aan een beeldverhouding van 21:9.

Om thuis dus ook te kunnen genieten van de echte cinema ervaring moet je naast een projectiescherm met deze beeldverhouding ook beschikken een projector die dit beeld kan weergeven. De meeste huidige projectoren zijn namelijk allemaal voorzien van een 16x9-chip en kunnen derhalve niet het echte CinemaScope-formaat aan. Dit geldt ook voor onze Premium projectoren, de VP-15S1 en de nieuwe VP-11S2. Dit zijn allebei projectoren die gebruik maken van een Full HD DLP®-chip van Texas Instruments) met een resolutie van 1920 x 1080 pixels wat gelijk staat aan een beeldverhouding van 16x9.

Hier komt de nieuwe LN-11S1A om de hoek kijken. De LN-11S1A is een Anamorphic Lens die gebruikt kan worden in combinatie met de VP-15S1 en VP-11S1/S2 projectoren en wordt onderop de projector gemonteerd met behulp van de speciale, meegeleverde montageplaat. Via een gemotoriseerde slee wordt de Anamorphic Lens voor de lens van de projector bewogen en converteert het 16x9 beeld dat de projector uitstuurt naar het CinemaScope-formaat. Hiermee wordt een volwaardig CinemaScope-formaat verkregen met volledige resolutie en maximale lichtopbrengst en is het dus mogelijk om ook thuis te kunnen genieten van de echte cinema ervaring. De LN-11S1A lens is, net als de lenzen van onze projectoren, een zeer gespecialiseerde en op maat geslepen lens van Konica Minolta van zeer hoogwardige kwaliteit.

De Marantz LN-11S1A is vanaf februari 2009 verkrijgbaar en heeft een prijs van 3.500 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE