NIEUWS

Europese doorbraak blu-ray laat op zich wachten


Redactie HiFi.nl | 28 november 2008

(gezien op Internet)

De doorbraak van blu-ray in Europa zal langer duren dan verwacht door een tekort aan betaalbare blu-ray-spelers en de effecten van de huidige recessie. Dit blijkt uit een onderzoek van Screen Digest.

Volgens het onderzoeksbureau is het tekort aan goedkope blu-ray-spelers ontstaan doordat makers van componenten voor blu-ray-spelers begin dit jaar werden verrast door de mededeling van Toshiba om te stoppen met het hd-dvd-formaat. Omdat de blu-ray-markt in de Verenigde Staten en Japan het meest volwassen is, zijn de meeste spelers naar die regio`s gebracht, waardoor er op de Europese markt een relatieve schaarste is ontstaan. "Dit betekent dat blu-ray-spelers met een prijs van 300 dollar of minder, die in de Verenigde Staten al in de winkels liggen, deze kerst nog niet in Europa te vinden zullen zijn", aldus Richard Cooper, analist bij Screen Digest.Een graadmeter voor een doorbraak van blu-ray is de verkoop van films in het blu-ray-formaat. Screen Digest verwacht dat Europese consumenten dit jaar ongeveer 11,4 miljard euro aan koopfilms uitgeven, en daarvan maakt blu-ray nog slechts drie procent uit.

De economische teruggang heeft gevolgen voor de verkoop van blu-ray-spelers. Zo heeft Sony vorige week aangekondigd zijn doelstelling van vijf miljoen verkochte spelers niet te zullen halen vanwege de economische malaise. Om de kerstverkoop te stimuleren verwachten sommige marktkenners dat Amerikaanse retailers de prijzen voor blu-ray-spelers tot misschien wel 150 dollar zullen verlagen.

Computerfabrikanten zijn ook terughoudend met het inbouwen van blu-ray-spelers in hun pc`s en laptops. Zo levert Apple, toch een van de early adopters van het formaat, nog steeds geen machine die standaard over een ingebouwde blu-ray-speler beschikt. Psystar, bouwer van Mac-kloons, biedt blu-ray wel als optie aan, en Amex heeft een losse blu-ray-Superdrive aangekondigd. Een probleem is echter dat Mac OS X nog geen ondersteuning voor blu-ray-films met drm biedt.

EDITORS' CHOICE