NIEUWS

Verandering - Publicatie week 45

Max Delissen | 06 november 2008

Presidentsverkiezingen in Amerika. Wie dat spektakel gemist heeft woont vast in een hutje op de hei, volledig verstoken van enig modern gerief als krant, radio, televisie of internet. Hoewel ik niet uitsluit dat je afgelopen woensdagochtend rond 5 uur het gejuich had kunnen horen als je je hoofd buiten het slaapkamerraam zou hebben gestoken.

Verandering is het toverwoord, en ook in ons land hebben we er de mond vol van. Maar hoeveel gaat er voor ons nu werkelijk veranderen? De Dollar zal wel weer sterker worden, wat er voor zorgt dat Amerikaanse producten duurder gaan worden. Dat geldt uiteraard ook voor geluidsapparatuur, dus als er een USA product op uw verlanglijstje staat, dan lijkt het mij zaak om niet te lang te twijfelen over de aankoop.

Verandering is een vreemd fenomeen. Het wordt soms als noodzakelijk gezien (voorbeeld: de financi√ęle markt), maar soms ook als een ongewenst iets (OV Chipcard... iemand?). Sommige zaken die deugen hoeven niet te veranderen. Neem de platenspeler. Ontwikkelingen okee, maar afschaffen? U weet dat op deze plaats regelmatig de loftrompet wordt gestoken over het zwarte goud (ja, vinyl wordt inderdaad gemaakt van aardolie, dus die benaming is dubbel correct). En dat we er ook vaak over publiceren.

Deze week dus ook weer. Kilian Bakker luisterde naar een platenspeler/arm combinatie die is opgebouwd uit een Brits en een Amerikaans onderdeel (hou die dollar in de gaten!). En ook naar een tweetal elementen en een toonarm van "vaderlandse" afkomst. Om het digitale weergavegebeuren niet te vergeten kunt u deze week lezen wat René Smit vond van de nieuwe Marantz SA11 S2, een indrukwekkende (SA)CD speler. Dat zo`n apparaat vandaag de dag nog bestaansrecht heeft blijkt uit zijn conclusie.

Ook waren we op bezoek bij Audio TV Centrum in Eindhoven. Niet voor de eerste keer overigens, maar er is daar in korte tijd zoveel veranderd dat een nieuwe Hi-Visit voor de hand lag. Bert Dekker doet verslag.

Verder een nuttige tip, een aantal interessante muziek- en filmbesprekingen en een mooie Set van de Week. U kunt er weer een weekje tegen...veel leesplezier!

Max Delissen
Redacteur HiFi.nl

Nieuw op HiFi.nl

Hardware Recensie

Sota Satellite Helius Aurora 
De eerste Sota platenspeler (de merknaam staat overigens voor State Of The Art) zag in 1981 het daglicht. David Fletcher was de hoofdontwerper van Sota en al zijn ontwerpen worden gekenmerkt door speciale polymeer plateaumaterialen, door middel van loodkorrels uitgebalanceerde subchassis en anti-resonante constructies. In 1997 werd het Sota Sales And Service Center opgericht door de nieuwe eigenaren Kirk en Donna Bodinet. Sindsdien zijn er maar liefst tien modellen leverbaar (plus vier oude typen in herbouwde vorm) en twee versies van hun -in Amerika zeer geliefde- LP Cleaning Machine. David Fletcher speelt nog altijd een belangrijke rol in het ontwerp-proces van nieuwe Sota`s.

Nagaoka MP-100 MP-110 Plus Tonar toonarm
Nagaoka is niet een alleen een bekende fabrikant van handige en uitgekiende accessoires (denk aan de No. 102 antistatischebinnenhoes) maar al vele jaren fabrikant van hoogwaardige groefaftasters. Nagaoka werd vele decennia geleden opgericht en is nog altijd in handen van dezelfde familie. Momenteel is de kleindochter van de opricher de contactpersoon van Tonar, dat reeds een halve eeuw zaken doet met Nagaoka.

Marantz SA11S2 (SA)CD speler
Na vorig jaar met volle teugen te hebben genoten van een complete Marantz Premium set, heb ik nu het genoegen de opvolger van de destijds geteste SA11S1 cd-speler aan de tand te voelen. De SA11S2 verschilt op vele punten van S1 versie, hoofdzakelijk op de gebruikte techniek.


Hi-Visit

Audio TV Centrum Eindhoven
Er zijn van die momenten dat ik meen te weten hoe de AV wereld in elkaar steekt. Maar net als ik me bewust wordt van die gedachte komt er weer zo een moment waarop ik me realiseer dat dat besef maar weer snel eens moet worden bijgesteld. Dat besef ik me als ik niet alleen een bijzonder aangename, maar ik mag ook zeggen een levendige Visit achter de rug heb bij het welbekende Audio TV centrum in het hartje van Eindhoven. Ik laat u daarom in deze Visit bijzonder graag deelgenoot worden van mijn bijzonder aangename audiovisuele ervaringen bij het Audio TV centrum.

Tip

Blu-Tack als VTA hulp
De uiteindelijke prestaties van een platenspeler vallen of staan bij het correct afregelen van de toonarm/element combinatie. Eén van de lastigere klusjes is het optimaliseren van de vertikale aftasthoek in de lengte-as, oftewel: V.T.A. (Vertical Tracking Angle).


Muziek- en filmbesprekingen

Creedence Clearwater Revival - Green River Bayou Country (CD) 
"Ha, pap," zei mijn zoon toen de eerste klanken van Green River door de huiskamer rolden, "dit staat ook op GTA San Andreas." Waarmee hij onbedoeld de tijdloosheid aangaf van de muziek van Creedence Clearwater Revival. "Ha," dacht de vader, "heb ik meteen een openingszin voor mijn stukje over misschien wel de belangrijkste Amerikaanse rock-roots-blues-band ooit."

Janine Jansen; Tchaikovsky, Violin Concerto, Souvenir d`un Lieu Cher (CD) 
Sinds mijn zevenjarige dochter Isabeau balletlessen volgt, waarbij zij uitsluitend het Zwanenmeer van Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893) beluistert en als basis voor haar lessen hanteert, heb ik een vreselijke hekel aan deze Russische componist gekregen.

Mathilde Santing - Forty Nine  (CD) 
Mathilde Santing was 49 toen ze dit album maakte. Dat is 7 maal 7, en omdat ze vastgesteld heeft dat haar leven in perioden van zeven jaar lijkt te verlopen werd het getal verheven tot titel. De twaalf covers, gebracht in degelijke Westcoast stijl door de uitgebreide begeleidingsband The Spirit of Volunteering, bestrijken ook verschillende perioden uit de muziekgeschiedenis.

The Paperboys - Live At Stockfisch Studio (SACD)
Het ene moment waan ik me in Mexico, het volgende in Ierland, vervolgens in de Verenigde Staten en dan weer in Canada. Dit wordt enigszins verklaarbaar wanneer ik me bedenk dat leadzanger/gitarist Tom Landa deze band in 1992 in het Canadese Vancouver opgericht heeft terwijl hij oorspronkelijk zelf uit Mexico komt.

Lady Chatterley (DVD-film) 
De Franse verfilming van het klassieke, geruchtmakende boek van D.H. Lawrence. Pascale Ferran gaat niet uit van de uiteindelijke versie die Lady Chatterley’s Lover heet, maar van een vroegere versie van het boek. De wegkwijnende Lady bloeit op door de ontmoeting met jachtopziener Parkin. De lust wint het van de bekrompen conventies, en ontwikkelt zich tot ware liefde.

Up Serie Collectie (DVD-film)
Achter deze onhandig gekozen naam, ‚Äúserie collectie‚ÄĚ is dubbelop, schuilt de wereldberoemde reeks documentaires die Michael Apted vanaf 1964 maakt. ‚ÄúToon me een kind voor hij zeven is en ik toon je de man‚ÄĚ, was het prikkelende uitgangspunt voor een project waarin iedere zeven jaar gekeken wordt hoe het gesteld is met veertien kinderen uit diverse sociale klassen in Engeland. Zeven films zijn het nu; de deelnemers waren 49 bij het laatste bezoek.


EDITORS' CHOICE