NIEUWS

Nieuwe Metallica album te luid


Max Delissen | 22 september 2008

Aangezwengeld door een artikel in het cultuurblog van The Guardian berichtten diverse media afgelopen week dat er iets heel erg mis zou zijn met de geluidskwaliteit van het nieuwe Metallica album Death Magnetic.

Naar het zich laat aanzien is Death Magnetic het meest dramatische slachtoffer van de zgn. Loudness War tot nu toe. Voor wie dat allemaal gemist heeft: de Loudness War speelt zich af in de muziekbusiness, en gaat over de trend om nieuwe muziek zo luid te masteren dat het waargenomen volume ver boven het gemiddelde uitkomt, en de muziek dus beter opvalt in de eenheidsworst die `de doelgroep` dagelijks via de radio krijgt aangeboden. Technisch gesproken kan muziek alleen zo luid worden gemaakt als er forse compressie wordt toegepast, waardoor het gemiddelde volume veel hoger wordt. Negatief bijverschijnsel is dan wel dat alle dynamiek uit de muziek verdwijnt. Eerder dit jaar berichtten wij hier ook al over (link).

En dat schijnt dus in extreme mate gebeurd te zijn met het nieuwe album van Metallica. Een artikel op blog.wired.com toont dit overigens aan door een grafische weergave te publiceren van de cd-versie van Death Magnetic, en de versie de bezitters van het computerspel Guitar Hero te horen krijgen. De muziekbestanden die door Metallica voor de game zijn aangeleverd hebben duidelijk meer dynamiek.


Boven de Guitar Hero versie, onder de cd-versie. Let op de totale afwezigheid van pieken in het onderste voorbeeld. Dit geeft aan dat er nauwelijks dynamiek in het signaal zit. Hoewel het signaal in de bovenste grafiek veel meer dynamiek heeft is de waargenomen luidheid van het onderste voorbeeld veel groter.

Dat de keuze voor deze geluidsverminking is gemaakt ligt vanuit commercieel oogpunt voor de hand, maar waarom de bandleden van Metallica en top-producer Rick Rubin hiermee akkoord zijn gegaan is voor veel metalfans een groot raadsel. Er zijn zelfs discussies gaande tussen fans of ze het album niet zullen terugbrengen naar de winkel om een beter klinkend exemplaar te eisen. En dat is jammer, want het leidt de aandacht af van een veel belangrijker feit. Artistiek gezien gaat Metallica met Death Magnetic namelijk juist weer helemaal de goede kant op. Het laatste woord hierover is waarschijnlijk nog niet gezegd.

EDITORS' CHOICE