NIEUWS

Universele digitale videodienst in de maak

Redactie HiFi.nl | 16 september 2008

(gezien op Internet)

Een groep van filmstudio`s en fabrikanten van consumentenelektronica wil met een digitale `kluis` interoperabiliteit van digitale video bereiken.

Een groep van onder meer Time Warner, Viacom, Sony, HP, Intel, Microsoft en Toshiba wil een soort digitale `kluis` ontwikkelen waar consumenten digitale videobestanden kunnen opslaan en afspelen.

Aangekochte titels zouden in de kluis worden opgeslagen, waarna de koper ze vanaf elke gewenste locatie en apparaat kan afspelen, meldt de Wall Street Journal. Consumenten zouden de video bijvoorbeeld mogen kopiëren naar een draagbare mediaspeler, hem afspelen op de televisie in de huiskamer of op een DVD branden.

Het initiatief noemt zichzelf het Digital Entertainment Content Ecosystem (DECE) en verkeert nog in een pril stadium. Zo heeft het consortium nog geen geplande lanceerdatum. Bovendien doen Disney en Apple niet mee, twee partijen die van groot belang zijn om het initiatief tot een succes te maken. Disney beschikt over veel populaire content, terwijl ondersteuning van Apple`s iPod het initiatief een flinke impuls kan geven.

DECE moet niet alleen de digitale distributie van media stimuleren. Het doel is tevens om consumenten meer vertrouwd te maken met digitale media in het algemeen. In praktijk blijkt de DVD namelijk nog de meest populaire manier om video te consumeren. Digitale videodiensten, variërend van Microsoft`s Media Center software tot downloaddiensten zoals Amazon Unbox hebben de grootste moeite om de rol van de DVD over te nemen.


EDITORS' CHOICE