NIEUWSSony

Nieuwe projector op komst van Sony


Redactie HiFi.nl | 15 september 2008 | Sony

(gezien op Internet)

Sony zal zijn hd-beamer met 100Hz-technologie ook in Europa uitbrengen. De projector maakt onderdeel uit van de vernieuwde Bravia-lijn van de Japanse electronicafabrikant.

De Bravia VPL-VW80 Sxrd-beamer is in staat 1080p-beelden weer te geven dankzij een techniek die Sony Sxrd noemt. Sxrd, of silicon x-tal reflective display, is Sony`s alternatief voor de dlp-techniek die Texas Instruments ontwikkelde voor gebruik in projectors. De drie lcos-projectorpanelen waarmee de beamer is uitgerust, hebben ieder 1920x1080 pixels met een grootte van 7 micrometer en een onderlinge afstand van een kwart micrometer. Elk paneel is voor één van de drie basiskleuren verantwoordelijk en heeft een responstijd van 2,5 milliseconde.De framerate van 100Hz wordt door een combinatie van Motionflow en Dark Frame Insertion gerealiseerd. Motionflow interpoleert de weer te geven frames en zorgt zo voor een verdubbeling van het aantal weergegeven afzonderlijke frames. De tweede techniek, Dark Frame Insertion, zorgt dat sommige frames, bijvoorbeeld tijdens horizontale camerabewegingen, donkerder worden weergegeven dan de overige frames. Hierdoor moet de projector,geholpen door een dynamische iris, contrasten tot 60.000:1 en een rustiger beeld tonen.

De projector heeft de Bravia 2-engine aan boord die realistische kleuren moet weergeven. Desgewenst kunnen de kleuren aangepast worden met een techniek die Sony Real Colour Processing noemt, daarnaast kunnen ook de drie lcos-panelen uitgelijnd worden. Een xenonlamp vormt de lichtbron en levert een helderheid van 800 lumens op. De Carl Zeiss-autofocuslens van de projector heeft een zoombereik van 1,6 en kan zowel horizontaal als verticaal gericht worden.

Wanneer de beamer niet gebruikt wordt, wordt de lens automatisch afgeschermd, waarna het apparaat in standby-modus een halve watt verbruikt. Twee hdmi-aansluitingen, een component-aansluiting, een s-video- en componentingang moeten de VPL-VW80 van input voorzien. Afhankelijk van de bron kunnen de beelden met een snelheid van 24p weergegeven worden en met een los verkrijgbare lens is een beeldverhouding van 2.35:1 te realiseren.

De meegeleverde afstandsbediening kan niet alleen de projector aansturen, maar bedient ook via hdmi aangesloten appraratuur. De ventilator van het twaalf kilo zware, 47cm bij 18cm bij 48cm grote apparaat heeft in bedrijf een geluidsproductie van 20dB. Een prijs maakte Sony nog niet bekend. Ook is onbekend wanneer de projector in de winkels ligt.

EDITORS' CHOICE