NIEUWS

Gratis Spinvis en Carla Bruni

Max Delissen | 09 juli 2008

Platenmaatschappijen lijken eindelijk de mogelijkheden van de gratis verspreiding van muziek via internet te omarmen. Niet om de (illegale) downloaders in de kaart te spelen, maar ter promotie van nieuwe albums.

Zo biedt platenmaatschappij Excelsior op haar website een gratis download aan van een nieuwe Spinvis EP. Binnenkort verschijnt een zeer gelimiteerd nieuw album van deze artiest, waarop hij ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van dichter Simon Vinkenoog een selectie uit diens poëzie van passende muziek heeft voorzien. Zeven van die tracks zijn hier gratis te downloaden.

 

Carla Bruni (vandaag de dag vooral bekend als Madame Sarkozy) pakt het iets anders aan. Vanaf woensdag 9 juli tot en met zondag 20 juli kunnen bezoekers van haar website twee uur gratis naar haar nieuwe album luisteren via Streaming Audio. Voorwaarde is wel dat de luisteraar zich eerst via email registreert. Misschien een iets minder sympatieke werkzijze, maar toch...

Zelfstandige artiesten brengen dit soort promotie al langer in de praktijk. Zo biedt Nine Inch Nails het nieuwe album Slip sinds mei dit jaar 100% DRM-vrij gratis ter download aan, in allerlei formaten (tot 24bit/96kHz WAV aan toe).


EDITORS' CHOICE