NIEUWS

Doek valt voor jazzwinkel Blue Note

Redactie HiFi.nl | 05 juli 2008

Het einde van een tijdperk is nabij. 18 juli sluit de jazz-speciaalzaak Blue Note in de Amsterdamse Gravenstraat. Volgens eigenaar Johannes Bulthuis heeft hij geen andere keus.

Eén van de grootste problemen is volgens Bulthuis de tijdgeest. Jongeren groeien op met iPods en digitale muziekbestanden. Als zelfs conservatoriumstudenten de winkel binnenkomen en zich er over verbazen dat alles op alfabet staat blijkt daar uit dat ze zelden of nooit in een echte platenzaak zijn geweest.

Daarnaast vindt er tegenwoordig een behoorlijke devaluatie van het begrip Jazz plaats. Posters van grote jazz-festivals vermelden namen van artiesten als Angie Stone en Paul Simon prominent, terwijl ze weinig tot niets met echte jazz te maken hebben.

Grote boosdoeners zijn volgens Bulthuis de opportunistische platenmaatschappijen. Die richten zich alleen nog maar op wat populair is voor de massa en dus goed verkoopt, om vervolgens de grote winkelketens en de webshops daarmee vol te zetten. Muziekliefhebbers met een bredere smaak staan dan in de kou. Het is zelfs zo erg dat sommige maatschappijen de bevoorrading van de kleinere, zelfstandige platenzaken hebben opgeschort, omdat de aantallen die ze bestellen te klein zijn, en de distributie dus te duur wordt. Op die manier verliezen speciaalzaken hun bestaansrecht.

Voor de liefhebbers tot slot nog dit: de voorraad van Blue Note wordt met 20% korting opgeruimd.

Onderstaande link verwijst naar een artikel in De Pers, waarin Bulthuis wat uitgebreider aan het woord komt.


EDITORS' CHOICE