NIEUWS

Downloaden wel illegaal

Redactie HiFi.nl | 30 juni 2008

(gezien op Internet)

Het downloaden van films en muziek is wel degelijk illegaal. Mensen die zich hieraan schuldig maken, overtreden volgens een uitspraak van de Haagse rechter de wet. Tot nu was downloaden op zich niet illegaal. Internetters mochten voor eigen gebruik films en muziek via internet ophalen, ook al werd die illegaal aangeboden.

Ondanks druk van de auteursrechtenlobby bevestigde toenmalig minister Piet Hein Donner van Justitie vorig jaar dat downloaden voor eigen gebruik wordt gedoogd, maar dat `openbaar maken` - het opnieuw aanbieden van het materiaal via sites, downloadprogramma`s of cd`s en dvd`s - wel vervolgd kan worden. Maar volgens de rechtbank in Den Haag is het wel degelijk een overtreding om muziek en films gratis van internet te halen. "De rechtbank stelt voorop dat het maken van een privékopie van illegaal materiaal een illegale handeling is." De uitzondering van Donner is volgens de rechter in strijd met de wet.

Volgens deskundigen betekent de uitspraak dat iedereen die een liedje of een film downloadt, daarvoor strafrechtelijk vervolgd kan worden. Met het vonnis in de hand kunnen de piratenjagers van Brein bovendien civiele zaken aanspannen tegen downloaders en hun internetaanbieders.

De rechter deed de uitspraak gisteren in een zaak tussen producenten van blanco cd`s en dvd`s tegen de auteursrechtenlobby, vanwege de kopieerheffing. Kopers betalen een vergoeding voor de schijfjes, tot veertig procent van de inkoopprijs, om daarmee rechthebbende film- en muziekproducenten schadeloos te stellen.

De producenten vinden de heffing dubbelop, omdat op de schijfjes materiaal wordt gezet waarover óf al auteursrechten zijn betaald bij aankoop van het orgineel, óf illegaal aangeboden muziek en beeld dat onder het gedoogbeleid is gedownload.

De uitspraak leidt er volgens hen toe dat consumenten straks kopieerheffing moeten betalen voor blanco dvd`s en cd`s waarop ze vervolgens geen gedownloade films mogen zetten.

Volgens de auteursrechtenlobby is de vergoeding bedoeld als genoegdoening voor cd`s en dvd`s die de consument al in bezit heeft.


EDITORS' CHOICE