NIEUWS

Nieuw Blu-ray formaat van 1 TB in de maak

Redactie HiFi.nl | 02 juni 2008

Een recent artikel op The Register meldt dat het bedrijf Call/Recall samen met het Japanse bedrijf Nichia Corporation bezig is met de ontwikkeling van een optische disc voor gegevensopslag met een capaciteit van 1 TeraByte (1000 GigaByte).

Het mooie aan deze nieuwe disc is dat hij backward compatible zal zijn met het Blu-ray formaat, omdat de technologie gebaseerd is op de door Nichia voor Sony ontwikkelde blauw/violette laser, die in Blu-ray spelers wordt gebruikt.

De gegevens worden op maar liefst 200 tot 250 verschillende lagen weggeschreven, en om op al die verschillende lagen te kunnen schrijven (en lezen) wordt een vloeistofgevulde lens gebruikt waar meer of minder vloeistof in wordt gepompt zodat het brandpunt verschuift. De gegevenssnelheid zou 100MB/sec bedragen.

Deze nieuwe technologie richt zich in eerste instantie op de professionele (broadcast) markt, waar door de toenemende implementatie van digitale uitzendingen een hogere opslagcapaciteit en bandbreedte noodzakelijk zijn. Een andere toepassing zou compacte gegevensopslag van bedrijfsgegevens kunnen zijn. Voor de concumentemarkt valt te denken aan de game-industrie, maar wellicht ook aan films en muziek in ultrahoge resolutie.

De fabrikant kan nog geen uitsluitsel geven over een mogelijke datum waarop deze nieuwe technologie op de markt verschijnt. Wel hebben ze aangegeven dat ze een Blu-ray compatible speler op de markt willen gaan brengen die zowel met het nieuwe formaat als de huidige Blu-ray overweg kan.

Analisten verwachten dat de releasedatum ergens in 2011 zal liggen, maar daarbij is geen rekening gehouden met eventuele tegenvallers tijdens de ontwikkeling.


EDITORS' CHOICE